Localități arădene sufocate de gunoaie
Cantităţi mari de deşeuri menajere au rămas neridicate în peste 20 de localităţi din judeţul Arad, chiar şi de trei săptămâni, din cauza unor neînţelegeri între două firme responsabile de colectarea şi transportul reziduurilor din zonele respective, unul dintre operatori fiind în situaţia de a-şi suspenda activitatea.
Localnicii din 24 localităţi de pe Valea Mureşului şi zona Chişineu-Criş reclamă că de aproximativ trei săptămâni nu li s-au mai ridicat gunoaiele menajere, astfel că atât la containerele publice cât şi pe străzi s-au acumulat cantităţi mari de deşeuri.
Cu privire la această situaţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor (ADI - SIGD), au declarat că au apărut neînţelegeri financiare între două firme responsabile cu zonele afectate.
"Operatorul de colectare a deşeurilor este SC Grup Salubrizare Urbană SA, care începând cu luna februarie 2019 nu şi-a achitat facturile către FCC Environment, operatorul staţiilor de transfer Chişineu-Criş şi Bârzava. În urma situaţiei create, FCC Environment a suspendat serviciul şi activitatea de preluare a deşeurilor pe Zonele 2 şi 5 în staţiile de transfer Chişineu-Criş şi Bârzava şi transportul către depozitul conform din Arad, începând cu data de 2 mai 2019", a declarat, miercuri, preşedintele ADI SIGD, Răzvan Cadar.
Conform sursei citate, SC Grup Salubrizare Urbană SA a notificat ADI SIGD că în urma închiderii staţiilor de către FCC Environment, începând cu data de 3 mai suspendă activitatea de colectare şi transport a deşeurilor.
Autorităţile judeţene au mediat mai multe întâlniri între companiile implicate, dar nu s-a ajuns la nicio înţelegere până în prezent.
"Având în vedere situaţia creată, s-a convocat Adunarea Generală a Asociaţilor, pentru data de 6 mai 2019, în vederea reluării serviciului de salubrizare. (...) Întrucât în urma discuţiilor nu s-a ajuns la un consens, Adunarea Generală a Asociaţilor ADI SIGD a decis să se reîntâlnească în data de 7 mai. În cursul acestei întâlniri, operatorul staţiilor FCC Environment a prezentat condiţiile de reluare a serviciului de salubrizare, urmând ca şi SC Grup Salubrizare Urbană SA să îşi exprime punctul de vedere asupra acestora", a mai declarat Răzvan Cadar.
Dacă GSU nu-şi va respecta contractul, autorităţile anunţă că ar putea dispune rezilierea acestuia.
Prefectura Arad a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza problema deşeurilor, iar o comisie formată din Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu va monitoriza în continuare situaţia.
Dacă autorităţile vor considera că problema a devenit una de sănătate publică, va fi declarată stare de urgenţă, situaţie în care contractul cu GSU poate fi reziliat şi poate fi încheiat un contract cu o altă firmă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News