Data actualizării:
Data publicării:

Liviu Mihaiu, interviu la 10 ani de la înființarea "Salvați Dunărea și Delta"

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Asociația Salvați Dunărea și Delta a împlinit zece ani. Și-a început activitatea în anul 2004 și de atunci au urmat multe lucruri frumoase pentru ceea ce unii numesc "paradisul aproape pierdut".

Liviu Mihaiu, președintele asociației, a vorbit pentru DC News despre deceniul care s-a scurs de la înființarea "Salvați Dunărea și Delta" și până acum. De asemenea, a vorbit despre Delta Dunării, un tărâm de poveste poate uitat de unii români, dar apreciat de străini.

DC News: Cum ați descrie cei 10 ani de existență a Asociației "Salvați Dunărea și Delta"?

Liviu Mihaiu: O experienţă fabuloasă, plecată de la un manifest în faţa ambasadei Ucrainei de la București. Un efort a peste 50 de colegi care m-au însoţit în această aventură profesională a organizaţiei de mediu active întru apărarea celei mai vestite Rezervaţii umede din Europa, parte a patrimoniului mondial al UNESCO, cu rezultate care ne pot face mândri de lupta noastră așa cum o descrie foarte bine sloganul de pe frontispiciul SDD: "În luptă cu oamenii pentru binele Naturii și-n final pentru binele Oamenilor!".

Zece ani de monitorizare continuă a Deltei Dunării, de proiecte mari pe fonduri europene duse la sfârșit de-a lungul a ani de zile de chin birocratic, de implicare totală în elaborarea politicilor de Mediu pe Delta Dunării, alături de guverne diferite, cu administraţii tâmpe sau indiferente, cu un mandat de guvernator de 4 luni și jumătate, chiar și cu braconieri prinși în flagrant la activ, cu manifestaţii de stradă în faţa Parlamentului și Guvernului României, cu sute de intâlniri lucrative cu oamenii Deltei din toate așezările Deltei până la nivelul Comisiei Europene (trei comisari europeni au vizitat Delta Dunării la invitaţia noastră). O decadă care ne-a arătat limitele societăţii civile profesional organizate, dar și faptul că nimic nu e imposibil, dacă ne gândim la cele mai importante trei realizări ale colaborării noastre cu "factorul decizional" și cu comunităţile implicate: Sturionul interzis la pescuit pe zece ani, Blocarea construcţiei Bâstroe, Interzicerea vânătorii în Delta Dunării.

DC News: Care a fost mai importantă realizare a Asociației?

Liviu Mihaiu: Cea mai mare realizare este cea mai grea de obţinut. Dacă ne gândim că, în decursul a patru ani, am oprit de două ori vânătoarea în Delta Dunării după votul parlamentar în plen cu cei peste 100 de vânători din Parlamentul României și prietenii lor politici, care au votat pentru vânătoare, atunci Da, aceasta a fost cea mai mare realizare: oprirea vânătorii pe întreg arealul biosferei Delta Dunării în pofida votului majorităţii (utima dată, Ministerul Mediului a dat cotă Zero de vănătoare în Delta Dunării).

DC News: Ce îi doriți Asociației "în prag aniversar"?

Liviu Mihaiu: Îi doresc să-și apere realizările protecţioniste și să existe atât timp cât există Delta Dunării... Îmi mai doresc ca SDD să participe la reconstrucţia Deltei Dunării pe exerciţiul financiar european 2014-2020, ultimul tren de reconstrucţie pe fonduri europene al acestei întinderi de basm, în care oamenii și Natura ar trebui să locuiască în armonie ca într-o rezervaţie a întregii lumi...

Delta Dunării, un paradis aproape pierdut

Delta Dunării este un tărâm care poate fi sinonim cu liniștea. Impresionează datorită vastei întinderi de cer și de apă. Românii încă nu știu ce bogăție se află în Delta Dunării și nu pun mare preț pe acest tărâm. Indiferent de anotimp, Delta Dunării are ce oferi celor care vin să admire peisajul. Frumusețea acestui refugiu este greu de descris în cuvinte, motiv pentru care vă propunem să vizionați filmul "Delta Dunării – paradisul aproape pierdut".

Youtube video image

Iată cele mai importante realizări ale Asociației Salvați Dunărea și Delta


Liviu Mihaiu, preşedintele asociaţiei, a enumerat 10 din cele mai importante realizări ale ONG-ului.

1. Blocarea construcţiei canalului Bâstroe şi aducerea problemei pe masa Ministerului de Externe al României şi a Comisiei Europene

2. Interzicerea vănătorii în Delta Dunării

3. Raport privind sănătatea copiilor din Delta Dunării, în care au fost incluşi peste 800 de copii, lecţii de educaţie pentru sănătatea orală pentru 100 de copii în deltă, lecţii de acordare a primului ajutor pentru elevi şi adulţi

4. Interzicerea pescuitului la sturion pe zece ani (2006-2016)

5. 5 festivaluri gastronomice şi culturale "D-ale Gurii Dunării" şi 6 (şase) simpozioane naţionale "Avem o deltă. Cum procedăm?"

6. "Atlasul Deltei Dunării", "Ghidul Deltei Dunării", 65 filme de biodiversitate şi un documentar: "Delta Dunării, Paradisul pierdut", Manualul profesorului "Cartea Dunării albastre" (manual opţional pentru gimnaziu), documentarul "Chipurile Deltei Dunării"- in memoriam Radu Anton Roman, documentarul "In căutare râului pierdut"-Salvează Râul Argeş

7. Reţeaua Naţională a Asociaţiilor de Dezvoltare Comunitară-proiect născut din diectiva cadru UE privind gestionarea deşeurilor şi iniţierea sistemului de mangement integrat al deşeurilor pe intreg teritoriul in DD; 10 tabere de curăţenie şi educaţie ecologică in DD-"Pune capac Mizeriei in DD"- cu peste 2000 de voluntari, peste 50 de tone deşeuri strânse de pe Dunăre, Argeş, Olt, Parcul Văcăreşti şi donarea a trei prese balotat in localităţile Mahmudia, Murighiol

8. Două proiecte POSDRU şi unul POS Mediu, Proiecte de economie socială şi antreprenoriat in DD, realizarea unor noi organizaţii de protecţie a Naturii: "Letea in UNESCO" şi "Eco Social" şi o campanie de trei ani de conştientizare a locuitorilor DD care a constat in amplasarea 50 de bannere cu mesaje antibraconj, gunoaie, pescuit şi problemele care se confundă DD pe tot teritoriul "Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării"

9. Introducerea Regulamentului de Urbanism şi construcţii în Delta Dunării

10. Iniţierea demersurilor de declararea gropii Văcăreşti(189 ha) in Parcul Natural Văcăreşti-o oază in deşertul de beton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel