Liviu Dragnea, gest fără precedent. Ce spun Bulai, Pieleanu, Udrea, Diaconu și Stroe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, potrivit Antena 3, că PSD va merge până la boicotarea alegerilor dacă se va continua demersul PNL de a fi schimbată legislația electorală, astfel încât să avem alegeri locale în două tururi de scrutin. 

DCNEWS a dorit să afle cum apreciază atât policienii, cât și analiștii politici acest demers radical anunțat de Liviu Dragnea. 

Iată primele reacții la afirmația președintelui PSD: 

"Gest politic"

Sociologul și analistul electoral și politic Alfred Bulai a declarat, pentru dcnews.ro, că "Este o replică utilă pentru domnul Dragnea, cu siguranță o să ajute, a intrat în atenția publică și toată lumea comentează acest lucru. A știut, printr-o replică, să ocupe agenda și să discute despre poveste și perspectiva PSD-ului, dar partea practică, dacă se poate întâmpla chestia asta (n.r. boicotarea efectivă a alegerilor locale de către PSD) e o altă discuție. Sigur că este un mod de a pune pe tapet problema și a se discuta în spațiul public, e un gest politic și atâta tot". 

"Primul gest important al lui Liviu Dragnea"

Sociologul Marius Pieleanu, care conduce institutul de sondare Avangarde, este de părere că "este primul gest important al lui Liviu Dragnea de poziționare față de actuala guvernare tehnocrată și față de PNL. Dacă până acum avea uneori declarații interpretabile, de data asta, declarația este cu subiect și predicat, în cazul în care atunci ne retragem. De aceea, nu cred, decât într-o foarte mică măsură, că Guvernul va decide promulgarea unei hotărâri prin care să schimbe regula jocului cu cinci luni înainte de ziua alegerilor". 

"Chiar îl rugăm pe domnul Liviu Dragnea să țină PSD departe de alegerile locale și generale, că poate așa scăpăm România de PSD"

Deputatul Bogdan Diaconu, președintele PRU, a declarat, pentru dcnews.ro, că "susținem modificarea legislației electorale pentru alegeri locale în două tururi de scrutin, dar și uninominal la președinții de Consilii Județene, tot în două tururi de scrutin și, de ce nu, chiar și la parlamentare, uninominale în două tururi de scrutin. Este cea mai democratică formulă și este firesc să avem uninominale de sus până jos, de la președintele României până la primar de comună. În legătură cu reacția domnului Liviu Dragnea și cu amenințarea că PSD va boicota alegerile locale, chiar îl rugăm pe domnul Liviu Dragnea să țină PSD departe de alegerile locale și generale, că poate așa scăpăm România de PSD". 

"Opoziția domnului Dragnea este corectă, soluția mi se pare radicală"

Politiciana Elena Udrea este de părere, potrivit declarației pentru dcnews.ro, că poziția lui Liviu Dragnea "pare radicală, nu știu dacă chiar s-ar ajunge acolo și asta ar fi soluția, cert este că acest ping-pong pe care-l fac PNL-ul, domnul Klaus Iohannis și Guvernul de așa-ziși tehnocrați este neserios și arată cât de puțin contează regulile democratice pentru actuala putere politică. Au votat acum câteva luni o lege și acum, când nu le ies calculele și se pare că pierd primării dacă rămân pe legea într-un singur tur, vor să schimbe regulile. Deci, iarăși jocuri politice făcute pentru interesul partidului la putere. Opoziția domnului Dragnea este corectă, soluția mi se pare radicală. Cel mai bine este să protesteze și să folosească toate mijloacele luptei politice pentru a opri o eventuală schimbare a legii în termeni constituționali". 

Amenințările PSD, periculoase. Șantaj politic

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a subliniat că "Amenințările PSD nu numai că nu impresionează pe nimeni, dar, din punctul meu de vedere, ele, exprimate și multiplicate în spațiul public devin periculoase, pentru că pot influența un exercițiu electoral democratic elementar într-o țară europeană. Acest presupus refuz de a participa la o competiție electorală, care poate fi îmbunătățită prin aceste măsuri, în sensul creșterii de reprezentativitate, deci refuzul de a participa sună, din păcate, pentru PSD, a șantaj politic. Ceea ce ar trebui să aibă în vedere PSD este elementar pentru funcționarea democrației și anume că voința publică exprimată prin vot este calea menținerii la putere, nu acele prevederi legislative rigide și limitative ca menținerea unui singur tur pentru locale. Dacă vor să-și mențină sau să se pretindă a fi depozitarii încrederii și voinței publice, să se prezinte în alegeri, nu să se mențină la putere cu fel și fel de tertipuri legislative". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel