Lituania l-a declarat persona non grata pe principalul diplomat rus
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 03 oct 2022, 15:05
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ministerul de Externe al Lituaniei l-a declarat persona non grata pe principalul diplomat rus.

Ministerul de Externe al Lituaniei l-a declarat luni persona non grata pe principalul diplomat rus din republica baltică ex-sovietică, relatează Reuters.

"Acţiunile şi declaraţiile recente ale acestuia sunt incompatibile cu statutul unui diplomat şi trebuie considerate amestec în afacerile interne ale ţării gazdă", se arată într-un comunicat al MAE de la Vilnius.

Diplomaţia lituaniană nu a oferit detalii privind faptele care i se reproşează însărcinatului cu afaceri rus, căruia i s-a solicitat să părăsească ţara în termen de cinci zile.

Lituania l-a expulzat pe ambasadorul rus în aprilie şi l-a rechemat pe ambasadorul lituanian în Rusia, reducând relaţiile diplomatice la nivelul de însărcinaţi cu afaceri, după ce Ucraina a acuzat forţele ruse de uciderea de civili în localitatea Bucea, scrie Agerpres.

Ucraina anunță eliberarea unei noi localități în regiunea Doneţk. Forţele Kievului înaintează şi în sud

Armata ucraineană a anunţat luni eliberarea localităţii Torskoe în regiunea Doneţk (est), una dintre cele patru regiuni ocupate care au fost anexate de Rusia, potrivit EFE.

Un anunţ în acest sens a fost făcut la televiziunea publică de purtătorul de cuvânt al Grupului operativ est al forţelor armate ucrainene, Serhii Cerevatîi. El a precizat că armata continuă operaţiunile de stabilizare a situaţiei în zona Liman, un oraş important din această regiune, care a fost recucerit în weekend.

În zona oraşului Liman, a indicat Cerevatîi, forţele ucrainene capturează soldaţi ruşi care nu au reuşit să fugă şi încearcă să elimine minele de pe un teritoriu despre care a spus că 'este puternic minat'.

Armata rusă a suferit sâmbătă a doua înfrângere majoră în estul Ucrainei în mai puţin de o lună, retrăgându-se din bastionul prorus Liman (în regiunea Doneţk), la 24 de ore după ce Moscova a anexat ilegal această regiune împreună cu altele trei în estul şi sudul ţării.

Întrebat dacă într-adevăr a fost încercuit un număr mare de soldaţi ruşi în direcţia Liman, Cerevatîi a afirmat că "unii dintre ei au fost eliminaţi fizic, alţii au fost capturaţi, iar alţii au reuşit să plece în coloane sau în grupuri mici".

În legătură cu această retragere, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării declarase sâmbătă că, "din cauza riscului de a fi încercuite, forţele aliate (trupele regulate ale armatei ruse, cele ale miliţiilor proruse şi ale mercenarilor Wagner) au fost retrase din localitatea Liman pe poziţii mai avantajoase" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?