Data publicării:
Lista medicamentelor scumpite ilegal de producători
Scandalul medicamentelor vândute la prețuri cu mult peste cele practicate în țările Uniunii Europene a luat o nouă turnură. Reprezentanții Ministerului Sănătății susţin că atât împotriva demnitarilor, cât şi a companiilor farmaceutice responsabile vor începe demersuri pentru recuperarea prejudiciilor, relatează romanialiberă.ro .
România a permis companiilor farmaceutice să realizeze venituri mai mari decât permite legea. Este o practică veche de peste cinci ani, posibilă prin nerespectarea Ordinului 75 din 2009. Prin acest act normativ - care cuprinde normele privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman -, producătorii erau obligați să vândă medicamente în România la un preţ cel mult egal cu cel mai mic preț din oricare dintre următoarele state: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia, Germania. Dar ordinul a fost ignorat de către companiile farmaceutice, spre beneficiul ilicit al acestora, cu acordul scris al unor miniştri ai Sănătăţii, mai precizează sursa citată.
Vezi AICI Lista medicamentelor scumpe
Miniştrii Sănătăţii, începând cu Eugen Nicolăescu (2012), au fost de acord cu îngheţarea preţurilor la medicamente, deşi ordinul prevede foate clar obligativitatea ca producătorii să îşi aliniezeze anual preţurile la cele din statele de referinţă mai sus menţionate. Şi, desigur, în unele cazuri să le scadă. O nouă analiză comparativă a pieţei medicamentelor din România şi din ţările de referinţă dezvăluie că românii au plătit şi cu 700% mai mult pentru un medicament.
Măsuri împotriva companiilor
Potrivit unei analize, 86 de medicamente au preţul mai mare decât cel impus de lege. Cel puțin 20 de medicamente au prețuri de la de două până la de șapte ori mai mari decât impune legea. Amintim că premierul Ponta a recunoscut că prin nerespectarea Ordinului 75/2009 românii au plătit cu 25% mai mult pentru aceste medicamente decât alţi europeni.
Citește și: Simulare secretă la MS: ce poate obține Guvernul în războiul prețurilor pe piața medicamentelor
După control Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, a reieşit faptul că anumite medicamente erau cu 30-40% mai scumpe decât prevede legea, dar acest procent ar putea fi mai mare, dat fiind că analiza ministerială nu a cuprins toate medicamentele.
Până la data de 10 martie, companiile farmaceutice trebuie să trimită Ministerului Sănătăţii rapoarte complete legate de preţurile practicate pe piaţa din România. După o verificare la nivelul Departamentului juridic din minister, se va decide ce fel de măsuri pot fi luate împotriva companiilor şi demnitarilor care au permis vânzarea unor medicamente la prețuri mai mari decât prevede legea. Şi, desigur, pentru recuperarea prejudiciului, spun surse din Ministerul Sănătăţii.
Citește și: Fostul ministru Eugen Nicolăescu, audiat la DNA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News