Lipsa somnului ne poate afecta vederea. Care este explicaţia ştiinţifică
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay, Rudy and Peter Skitterians
Foto: Pixabay, Rudy and Peter Skitterians
După episoade de privare de somn, problemele oculare, cum ar fi uscăciunea și mâncărimea, sunt frecvente, iar privarea de somn pe termen lung poate crește riscul de boli oculare.

Privarea de somn este o problemă gravă de sănătate. Mai mult de o treime dintre americani raportează că dorm mai puțin de minimul sugerat de șapte ore în fiecare noapte. Privarea de somn are un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice. Problemele oculare, cum ar fi uscăciunea și mâncărimile, sunt frecvent întâlnite după episoade de privare de somn, în timp ce, pe termen lung, intervine un risc crescut de boli oculare. Sunt concluziile la care au ajuns academicienii care au studiat efectele privării de somn asupra vederii, potrivit Sleep Education. În plus, unele sondaje de profil arată că cei care pierd nopţile sau lucrează în ture de noapte au vederea mai slabă şi poartă ochelari.

Ce este și ce rol are corneea?

Corneea este partea frontală transparentă a ochiului care acoperă irisul, pupila și camera anterioară. Împreună cu aceasta și cristalinul, corneea refractează lumina, reprezentând aproximativ două treimi din puterea optică totală a ochiului. Corneea este întreținută de celulele stem, care se divid pentru a înlocui celulele muribunde și pentru a repara mici leziuni. Activitatea celulelor stem corneene trebuie să fie reglată cu precizie pentru a asigura o producție adecvată de celule noi, iar dereglarea celulelor stem corneene poate duce la boli oculare și la afectarea vederii.

Într-un studiu publicat în Stem Cell Reports, cercetătorii Wei Li, Zugou Liu și colegii de la Universitatea Xiamen, China, și de la Harvard Medical School, SUA, au evaluat modul în care privarea de somn afectează celulele stem corneene, scrie Science Direct. Experimentele lor pe șoareci au arătat că privarea de somn pe termen scurt a crescut rata de multiplicare a celulelor stem din cornee. În același timp, privarea de somn a modificat compoziția peliculei lacrimale protectoare, reducând antioxidanții din pelicula lacrimală la șoarecii privați de somn.

Privarea de somn, impact negativ asupra sănătății

Cercetătorii au descoperit că, de fapt, compoziția filmului lacrimal a avut un impact direct asupra activității celulelor stem corneene și, fapt încurajator, aplicarea de picături pentru ochi care conțin antioxidanți a inversat activitatea excesivă a celulelor stem, informează SciTechDaily. Studiul a relevat că efectele grave asupra sănătății corneei, cum ar fi subțierea și încrețirea sa și pierderea transparenței, au fost observate după privarea de somn pe termen lung. Mai mult, corneea șoarecilor privați de somn pe termen lung conținea mai puține celule stem, ceea ce sugerează că stimularea persistentă a activității celulelor stem pe perioade mai lungi a dus la epuizarea și pierderea celulelor stem corneene.

Aceste date sugerează că lipsa somnului afectează în mod negativ celulele stem din cornee, ceea ce poate duce la afectarea vederii pe termen lung. Touşi, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma faptul că procese similare au loc în celulele stem corneene umane, precum și pentru a testa dacă terapia locală cu antioxidanți poate depăși unele dintre efectele negative ale privării de somn asupra sănătății corneei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel