Liderul deputaților PDL: Botiş a vrut să dea un exemplu când a vorbit despre riscul de a nu putea plăti pensiile. A fost neinspirat
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că, probabil, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a vrut să dea un exemplu atunci când a vorbit despre riscul de a nu putea fi plătite pensiile, însă acestea sunt stabilite prin Constituţie, astfel că a fost "o proastă inspiraţie în declaraţii".
"Cred că a vrut să spună că, dacă nu reuşim să mărim baza de contribuţie la nivel de pensii, poţi să ajungi la un risc major să nu plăteşti pensiile. Dar pensiile sunt stabilite prin Constituţie, nu va rămâne nimeni fără pensie. A vrut să dea un exemplu, cred eu. Şi e o proastă inspiraţie în declaraţii", a declarat Mircea Toader, întrebat despre declaraţiile ministrului Muncii, Ioan Botiş, pe această temă, conform Mediafax.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat joi că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58 la sută, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65 la sută, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii. El a arătat că sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal atât timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat. "Avem o rată de ocupare de 58 la sută, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creşte această rată de ocupare şi dacă nu vom reuşi să o creştem la 64-65 la sută avem probleme mari, pentru că nu poţi plăti pensiile. În acest caz ajungi să creşti vârsta de pensionare pentru că prea multe soluţii nu sunt. (...) Contribuţiile colective datează din secolul al XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel de schemă Ponzi", a declarat ministrul Muncii.
Citeşte şi:
Botiş: Dacă nu vom creşte rata de ocupare la 64-65%, nu vom putea plăti pensii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News