Liderii ONU îndeamnă la „reformarea amplă” a arhitecturii financiare globale
În discursul său la o întâlnire de înalt nivel a Adunării Generale privind sustenabilitatea datoriilor, António Guterres a conturat impactul paralizant al datoriilor asupra economiilor în curs de dezvoltare.
„Nu există niciun exemplu mai evident al eșecului arhitecturii financiare internaționale decât gestionarea datoriilor. Ultimii patru ani au fost pur și simplu un dezastru în materie de datorii”, a declarat el.
A remarcat că povara servirii datoriei externe lasă multe țări cu puțin de investit în proprii lor oameni.
Cifre alarmante
Potrivit cifrelor ONU, în 2023, datoria publică globală a atins 313 trilioane de dolari, situația fiind alarmantă în economiile în curs de dezvoltare.
Peste o cincime din veniturile fiscale în 25 de țări în curs de dezvoltare au mers către servirea datoriei externe, în timp ce costurile extrem de ridicate ale împrumuturilor au lăsat țările cu aproximativ 3,3 miliarde de oameni în total - aproximativ 40% din populația globală - cheltuind mai mult pe plăți de dobândă decât pe inițiativele de sănătate sau educație.
„În loc de o plasă de siguranță, țările în curs de dezvoltare se confruntă cu un sistem învechit, disfuncțional, nedrept, care nu își îndeplinește nevoile”, a adăugat el.
Convocată de președintele Adunării Generale, dezbaterea privind sustenabilitatea datoriilor și egalitatea socio-economică pentru toți a marcat prima discuție de înalt nivel ca parte a primei Săptămâni a Sustenabilității din istoria organizației mondiale.
Alte puncte de interes includ discuții dedicate privind transportul, turismul și energia durabilă.
Îngrădirea inegalităților
De asemenea, adresându-se Adunării Generale, Dennis Francis, președintele celei de-a 78-a sesiuni a organizației, a subliniat înrăutățirea inegalităților între națiunile mai bogate și cele mai sărace.
„Până în 2030, aproximativ 600 de milioane de oameni vor rămâne încă săraci - un indicator al ritmului glaciar al „progresului”, care este mult sub obiectivele noastre SDG”, a spus el, remarcând că 10% din populația lumii deține 76% din averea globală.
Și în timp ce lumea se îndreaptă către a-și vedea primul trilionar până în 2030, va dura încă 229 de ani pentru a eradica sărăcia.
„Dacă nu se întreprinde nimic pentru a corecta această situație, ei vor fi literalmente lăsați în urmă, negându-li-se bucuria dezvoltării”, spune Președintele Adunării, Francis.
„Este clar că decalajul dintre nordul bogat și sudul în curs de dezvoltare se adâncește, limitând din ce în ce mai mult șansele de viață ale oamenilor care trăiesc acolo”, a spus el.
A conturat impactul unor astfel de disparități asupra tinerilor, femeilor, persoanelor cu dizabilități și celor care trăiesc în zonele rurale.
„Dacă nu se întreprinde nimic pentru a corecta această situație, ei vor fi literalmente lăsați în urmă, negându-li-se bucuria dezvoltării și vor fi ignorați. Clar, aceasta nu este nici acceptabilă, nici sustenabilă”, a avertizat Francis.
Necesitatea unui sprijin
Secretarul General Guterres a subliniat necesitatea unui sprijin pentru ca țările în curs de dezvoltare să iasă din „nisipul mișcător al datoriei”.
El a spus că Programul de Stimulare SDG, pe care l-a propus în februarie anul trecut, trebuie acum pus „în practică”.
Stimularea își propune să asigure 500 de miliarde de dolari anual în finanțare suplimentară din partea celor mai dezvoltate națiuni ale lumii, pentru a îndeplini Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
„Trebuie să creștem dramatic finanțarea accesibilă și pe termen lung, în primul rând prin Băncile Multilaterale de Dezvoltare (BMD-uri)”, a spus el, cerând de asemenea creditorilor globali să exploreze „pauzele de datorie” pentru țările vulnerabile și instituțiilor financiare internaționale să le ajute să-și restructureze datoria.
Reforme necesare
Împreună cu acestea, arhitectura financiară globală necesită „reforme ample”, a spus el, în special în abordarea lor față de datorii.
Aceasta include sporirea transparenței datoriilor, creșterea împrumuturilor în monedele locale și dezvoltarea unor noi instrumente de datorie.
„Mai presus de toate, trebuie să creștem reprezentarea țărilor în curs de dezvoltare în cadrul sistemului și în fiecare decizie care este luată. Ele au nevoie de un loc la masă. Ele merită un loc la masă”, a spus Guterres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News