Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord pentru modificarea Codului fiscal
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 30 iun 2022, 08:27
WhatsApp
Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord pentru modificarea Codului fiscal. Lista cu schimbări
Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord pentru modificarea Codului fiscal. Lista cu schimbări
Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord de pentru modificarea Codului fiscal cu măsuri care intră în vigoare o parte de la 1 august şi restul de la începutul anului viitor. 

Printre schimbări: creşterea nivelului de impozitare a tranzacţiilor imobiliare între persoanele fizice şi a dividendelor de la 5 la 8%, ar urma să scadă şi plafoanele salariale până la care unii angajaţi primeau reduceri fiscale.

Băuturile alcoolice, cele cu zahăr, tutunul şi jocurile de noroc vor fi taxate suplimentar, vor fi şi deduceri pentru familiile cu copii, dar numai pentru cele cu venituri mai mici.

Proiectul de modificare a Codului fiscal ar putea fi pusă în dezbatere publică astăzi, pentru a fi adoptat de guvern săptămâna viitoare, potrivit Rador.

Majorarea TVA la 9% pentru catering şi alimentaţie publică, propusă în cadrul şedinţei de BPN al PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică.

Întrebat pentru ce tipuri de produse şi servicii va creşte TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul PSD a replicat că este vizată eliminarea anumitor excepţii.

'Este propunerea... de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi', a precizat Ciolacu.

El a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepţii.

'Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei - suntem total de acord. Iar colegii - şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal - continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale', a precizat liderul PSD. Întrebat dacă va creşte impozitul pe dividende, Ciolacu a replicat că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliţie şi că hotărârile urmează să fie anunţate miercuri.

Totodată, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate.

'Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit... Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă - fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea - şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (...) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta', a spus Ciolacu.

Este dată o directivă europeană astfel încât companiile să plătească impozitele acolo unde au profitul, să nu se mai scoată profitul din ţara respectivă, lucru care se întâmplă în acest moment şi în România. (...) Vom vedea, am avut această discuţie şi cu comisarii europeni, şi cu primii miniştrii social democraţi şi au zis că se încearcă să grăbim să pună în aplicare această directivă la nivelul Comisiei Europene. Absolut pentru toate activităţile, cum e normal. Banii îi faci în România, aici plăteşti toate impozitele', a spus Ciolacu.

Luni, dimineaţa, înaintea şedinţei BPN, Marcel Ciolacu a precizat că până la 1 iulie va fi luată o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie.

'Până în data de 1 va fi o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie. Astăzi o să le prezentăm şi colegilor din Biroul Permanent Naţional. Acelaşi lucru, în oglindă, îl face şi PNL. Şi pe urmă o să facem o şedinţă de coaliţie pentru a stabili forma finală. (...) Ministrul de Finanţe vine şi prezintă viziunea în ce priveşte măsurile fiscale. (...) O să le discutăm, atât noi, cât şi ei, şi pe urmă într-o şedinţă de coaliţie o să le decidem', a afirmat Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?