Libertatea presei în România, depășită de cea din Papua Noua Guinee
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
ziare
ziare

România ocupă locul 42 în clasamentul organizației " România este încadrată, în partea superioară, de Papua Noua Guinee, care este în scădere cu șase locuri față de 2011. În partea inferioară, României îi urmează Niger, în scădere cu 14 locuri, comparativ cu 2011.

Clasamentul este condus tot de cele trei țări europene care l-au deschis și în anul precedent: Finlanda, Olanda și Norvegia. Codașele clasamentului sunt, ca și în 2011, țări cu regim de dictatură - Turkmenistan, Coreea de Nord și Eritrea. Înaintea ultimelor trei țări din clasament, se află Yemen, Sudan, Cuba, Vietnam, China, Iran, Somalia, Siria. Cel mai mult au urcat în clasament: Malawi (locul 75, +71), Coasta de Fildeș (locul 96, +63), Burma (151, +18) și Afganistan (128, +22), iar cel mai mult au scăzut: Mali (locul 99, -74), Tanzania (70, -36) și Sultanatul Oman (141, -24).

În aproape toate părțile lumii, țări privite drept "modele regionale" au căzut în clasamentul "Reporteri fără Frontiere". Spre exemplu, Brazilia a coborât nouă poziții, până la 108, pe fondul situației celor cinci jurnaliști uciși în 2012, dar și pentru că persistă problemele ce afectează pluralismul presei. În Asia, India a coborât nouă locuri, până la 140, datorită faptului că violența împotriva jurnaliștilor trece nepedepsită și cenzura acaparează Internetul. În estul Europei, Rusia a căzut șase locuri, până la 148, deoarece întoarcerea lui Vladimir Putin la președinția țării a coincis cu o accelerare a represiunii.

În Uniunea Europeană, situația a rămas neschimbată - 16 din țările membre UE se afla în primele 30 de locuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel