Libera circulație în Transnistria a fost restricționată până pe 10 mai. Chișinău: O măsură exagerată
Libera circulație în localitățile transnistrene a fost restricționată până pe 10 mai. Biroul de reintegrare spune că este „o măsură exagerată”.
Conform unei „decizii” aprobate astăzi de Tiraspol, sub pretextul asigurarii securității în regiune a fost introdus așa-numitul nivel roșu de alertă de securitate, cu instituirea unor măsuri speciale de intervenție și de limitare în drepturi a cetățenilor, pe durata a 15 zile calendaristice (26 aprilie-10 mai 2022).
Printre măsurile dispuse Biroul de reintegrare observă o restricționare exagerată și nemotivată a circulației nestingherite a diferitor categorii de cetățeni, prin consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative, stoparea și verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport ce intră/ iese din regiune, obligarea persoanelor ce se deplasează în regiune de a fi luați la evidența structurilor de la Tiraspol.
„Constatăm cu regret că aceste măsuri restrictive au fost introduse după 4 zile din data când Tiraspolul a anunțat despre simplificarea mecanismului de liberă circulație pentru perioada sărbătorilor pascale”, menționează Biroul de reintegrare.
Totodată, Biroul de reintegrare notează că prin această abordare se reinstituie regimul de autoizolare a regiunii, cu instituirea de restricții aplicate anterior de Tiraspol pe perioada pandemică (16 martie 2020-30 aprilie 2021), limitarea semnificativă și injustă în drepturi și libertăți a locuitorilor de pe ambele maluri, identificarea unei justificări pentru a intensifica în mod ilegal prezența infrastructurii posturilor de control în lipsa acceptului Comisiei Unificate de Control și a institui diverse bariere în calea liberei circulații a cetățenilor.
Biroul politici de reintegrare își reiterează cu acest prilej abordarea de principiu privind inadmisibilitatea creării impedimentelor pentru deplasarea nestingherită a persoanelor și a mijloacelor de transport, revenirea și menținerea durabilă a unui mecanism de liberă circulație similar cu cel aplicabil pe malul drept, evacuarea și retragerea din perimetrul Zonei de Securitate a posturilor/ barierelor neautorizate, realizarea neîntreruptă a angajamentelor anterior asumate de Tiraspol în negocieri și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, inclusiv la libera circulație pe întreg teritoriul țării, conform Jurnal.md.
MAE despre incidentele din Transnistria: Este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei
Ministerul român al Afacerilor Externe informează, marţi, că a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
'MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări.
Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona aceste evoluţii în mod responsabil, transparent şi echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menţinerea unui climat predictibil şi stabil şi nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate', precizează MAE de la Bucureşti, într-un comunicat.
Conform sursei citate, 'pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, şi fără afectarea orientării sale pro-europene' (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News