Leziuni ale măduvei spinării - a fost testat un medicament experimental care repară nervii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Alexandre Saraiv/ Pexels
Fotografie de la Alexandre Saraiv/ Pexels
Rezultatele studiului realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, deși preliminare, sunt de bun augur.

Vorbim de traumatisme ale coloanei vertebrale, sau leziuni ale coloanei vertebrale care pot provoca leziuni ale măduvei spinării, provocând astfel invaliditate permanentă sau chiar moartea pacientului.

Mai precis, afectarea măduvei spinării, care se numește ”leziune a măduvei spinării”, se caracterizeaza prin intreruperea fibrelor ascendente si descendente, cu alterari consecutive ale sistemului nervos autonom, ale funcțiilor motorii și senzoriale.

În majoritatea cazurilor (60%), leziunile coloanei vertebrale sunt o consecință a accidentelor rutiere, diverselor căzături, actelor de violență, rănirilor în timpul activității fizice și la locul de muncă.

Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, conduși de Zubair Ahmed și Richard Tuxworth, au descoperit că un medicament experimental, AZD1930, ar putea ajuta la îndepărtarea nervilor afectați în urma unui traumatism spinal, potrivit Il Giornale.

Studiul, realizat folosind animale, a fost publicat în revista Clinical and Translational Medicine.

Leziunile coloanei vertebrale sunt adevărate urgențe medicale

Manifestările variază în funcție de locul în care se află leziunea. În mod obișnuit, pot fi experimentate simptome motorii (paralizie spastică sau flască), simptome ale vezicii urinare (vezica neurologică, pierderea tonusului muscular abdominal și a sfincterului anal) și simptome de sensibilitate (durere, parestezie).

Cercetătorii au arătat că tratamentul cu AZD1930, în urma unei leziuni a măduvei spinării, poate suprima în mod semnificativ o proteină care inhibă regenerarea nervilor.

Medicamentul este în prezent evaluat de AstraZeneca pentru tratamentul maselor canceroase. Într-adevăr, ar putea bloca semnalizarea dependentă de ATM și repararea ADN-ului dublu catenar (DSB). Acest lucru ar sensibiliza celulele neoplazice la radioterapie.

Potrivit echipei, AZ1930, care este luat pe cale orală, ar putea trata eficient diferite boli. Rezultatele analizei sunt preliminare, dar sunt de bun augur. 

Citește și: 

Un nou tratament pentru cancerul colorectal: tumorile au dispărut la toți participanții studiului

Un studiu cu medicamente pentru cancerul rectal, efectuat în Statele Unite, a arătat rezultate extrem de promițătoare: s-a descoperit că tumorile au dispărut la 100% dintre participanți.

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este o afecțiune în care celulele maligne (canceroase) se formează în colon sau rect. Astfel, se mai numește și cancer de colon, respectiv cancer rectal. Cancerul de colon și cancerul rectal sunt adesea grupate împreună sub denumirea de cancer colorectal, deoarece au multe caracteristici comune.

Simptomele:

Tulburări de tranzit, cum ar fi diaree, constipație sau îngustarea scaunului, care durează mai mult de câteva zile

Sânge în scaun și sângerare rectală

Senzație de balonare

Crampe sau dureri abdominale (durere de burtă)

Senzație de oboseală ca urmare a anemiei

Scădere semnificativă în greutate

Oricine se confruntă cu oricare dintre aceste simptome ar trebui să discute cu un profesionist din domeniul sănătății. Poate că nu este ceva grav, dar dacă este cancer, găsirea devreme a acestuia îmbunătățește dramatic șansele de a se trata.

Tratamentul actual 

Tratamentul celor diagnosticați cu cancer colorectal implică de obicei:

Chirurgie: segmentul canceros al intestinului este decupat; acesta este cel mai eficient mod de a vindeca cancerul intestinal

Chimioterapia: medicamente pentru a ucide celulele canceroase

Radioterapia: utilizarea radiațiilor pentru a distruge celulele canceroase

Datorită numărului mare de diagnosticați cu această boală la nivel global și a poverii pe care o pune asupra pacienților și asupra sistemelor de sănătate, avem nevoie urgentă de noi tratamente eficiente și sigure care să fie disponibile.

Ce arată noua cercetare?

Potrivit publicației Al Jazeera, oamenii de știință și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încântați de noua cercetare publicată în iunie 2022 în New England Journal of Medicine.

Studiul, realizat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, a urmărit 12 pacienți care aveau o formă specifică de cancer rectal și cărora li s-a administrat noul medicament, Dostarlimab, dezvoltat de compania farmaceutică GlaxoSmithKline.

Medicamentul a fost administrat pacienților la fiecare trei până la șase luni la un cost de 11.000 USD pentru fiecare doză... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel