Data publicării:

Săptămâna Patimilor: Ce semnifică fiecare seară de Denii și ce tradiții îți aduc binecuvântare

Autor: Alexandra Curtache | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai importante perioade din calendarul ortodox, iar deniile – slujbele speciale care au loc în fiecare seară – reprezintă momente de adâncă reflecție și trăire spirituală pentru credincioși.

Deniile nu sunt doar niște slujbe tradiționale, ci adevărate momente de înnoire sufletească. Ele aduc în fața credincioșilor o călătorie a durerii, dar și a speranței. Săptămâna Patimilor este o perioadă în care fiecare este chemat să-și revizuiască viața, să ierte, să se roage și să se pregătească, cu inima curată, pentru marea bucurie a Învierii.

Ce sunt deniile și de ce sunt atât de importante?

Deniile sunt slujbe speciale oficiate în fiecare seară din Săptămâna Mare, de duminică până vineri, în bisericile ortodoxe. Ele nu sunt slujbe obișnuite de seară, ci utrenii – adică slujbe de dimineață – care se țin însă în ajun, adică seara precedentă. Astfel, denia de luni se oficiază duminică seara, denia de marți – luni seara, și așa mai departe.

Prin aceste slujbe, credincioșii rememorează ultimele zile din viața Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ, Patimile Sale, dar și speranța Învierii. Deniile sunt considerate o călătorie spirituală intensă, iar participarea la ele are o puternică valoare liturgică și emoțională.


Duminica Floriilor (seara) – Denia din Sfânta și Marea Luni

Prima denie din Săptămâna Mare are loc în seara Duminicii Floriilor și introduce credincioșii în atmosfera solemnă a Patimilor. Se face pomenirea patriarhului Iosif, vândut de frații săi, ca preînchipuire a lui Hristos, și a smochinului neroditor, blestemat de Domnul pentru că nu a dat roade.

Mesajul este unul profund: credința trebuie să se manifeste prin fapte bune.


Luni seara – Denia din Sfânta și Marea Marți

Această slujbă aduce în atenție pilda celor zece fecioare – cinci înțelepte și cinci nechibzuite – care așteaptă pe Mirele ceresc. Pilda subliniază importanța vegherii și pregătirii spirituale în orice moment al vieții. Mirele este Hristos, iar fecioarele simbolizează sufletele oamenilor.

Obiceiuri: Încep curățenia generală și postul mai aspru

În tradiția populară, începând cu această zi, femeile încep curățenia generală în casă și în curte, pentru ca totul să fie pregătit până vineri. De asemenea, se renunță complet la distracții și mâncăruri de dulce.


Marți seara – Denia din Sfânta și Marea Miercuri

Denia de miercuri aduce în față imaginea femeii păcătoase care a uns cu mir picioarele lui Iisus, în contrast cu trădarea lui Iuda, care L-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginți. Slujba transmite un mesaj de pocăință și iertare, dar și de avertisment privind trădarea și lipsa de loialitate.

În popor, ziua este considerată potrivită pentru rugăciune și post aspru. Bătrânii spun că cine ține post negru în această zi va fi ferit de boli și gânduri rele tot anul. Este un moment în care oamenii reflectează la propriile alegeri și curățenie sufletească.


Miercuri seara – Denia din Sfânta și Marea Joi

Această denie este una dintre cele mai impresionante, marcând începutul celor mai dramatice evenimente. Se rememorează Cina cea de Taină, momentul în care Iisus a instituit Sfânta Împărtășanie, dar și spălarea picioarelor ucenicilor – un act de umilință și iubire. Este ultima seară de liniște înainte de arestarea lui Iisus.

În tradiția populară, este ziua în care se împart bucate pentru sufletele celor adormiți. Femeile dau de pomană colivă, pâine și fructe, iar sărmanii sunt ajutați cu haine sau alimente. Se crede că faptele bune făcute miercuri aduc binecuvântări în familie


Joi seara – Denia celor 12 Evanghelii

Cea mai cunoscută dintre denii, denia de joi seara, este un moment de mare intensitate duhovnicească. Se citesc 12 pericope evanghelice care descriu Patimile Domnului – de la Cina cea de Taină până la răstignire. Pe parcursul slujbei, preotul scoate în mijlocul bisericii Crucea pe care este reprezentat Iisus răstignit. Credincioșii ascultă în tăcere și adesea cu lacrimi în ochi, meditând la suferința Mântuitorului.

Tradiții: Spălatul picioarelor și pregătirea pentru Înviere

În unele mănăstiri, și astăzi, preoții reproduc simbolic acest gest. În gospodării, gospodinele coc pasca și încep vopsirea ouălor. Tradiția spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul și aduc noroc. În unele zone ale țării, credincioșii aprind câte o lumânare pentru fiecare dintre cele 12 Evanghelii și le duc acasă pentru a le păstra și aprinde la vreme de necaz.

 

Vineri seara – Denia Prohodului Domnului

Seara din Vinerea Mare este dedicată Prohodului – o slujbă unică și emoționantă, în cadrul căreia se cântă cu durere „Prohodul Domnului” în trei stări. În mijlocul bisericii este așezat Sfântul Epitaf (o icoană țesută a lui Hristos mort), iar credincioșii trec pe sub el, în semn de umilință și nădejde în Înviere. La final, are loc o procesiune în jurul bisericii cu lumânări aprinse, simbol al biruinței vieții asupra morții.

Femeile care nu au reușit să vopsească ouăle în Joia Mare nu mai au voie să o facă în Vinerea Mare. Se spune că ouăle nu se prind și e păcat, fiind ziua în care Hristos a fost răstignit.

Este ziua în care se ține post negru, fără apă și mâncare, până seara. Se evită orice activitate casnică – nu se coase, nu se spală, nu se lucrează pământul. În popor se spune că până și pământul se odihnește în această zi sfântă.


Sâmbătă – Pregătirea pentru Înviere

Deși nu are o denie în sensul celorlalte seri, Sâmbăta Mare este marcată de slujbe speciale de dimineață, în care se citește din Vechiul Testament și se binecuvântează pâinea și vinul. Este o zi a tăcerii, dar și a așteptării Învierii care se va vesti la miezul nopții.

Gospodinele pregătesc coșurile cu pască, ouă roșii, cozonaci și vin, care vor fi duse la biserică la slujba de Înviere. Seara, oamenii merg la biserică îmbrăcați curat, cu lumânări pregătite, pentru a primi „Lumină din Lumină” la miezul nopții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel