Data publicării:

Leguma cu un conținut mare de fier, peste cel din carnea de vită. Trebuie consumată în combinație cu vitamina C

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Leguma cu un conținut mare de fier, peste cel din carnea de vită. Trebuie consumată în combinație cu vitamina C. FOTO: Freepik @ chandlervid85
Leguma cu un conținut mare de fier, peste cel din carnea de vită. Trebuie consumată în combinație cu vitamina C. FOTO: Freepik @ chandlervid85
Care este leguma cu un conținut de fier de aproape trei ori mai mare decât cel din carne.

Deși toată lumea a asociat spanacul cu leguma bogată în fier, o altă legumă este cea care ar trebui să ne atragă atenția în acest sens, aceasta având cu mult peste nivelul de fier din carne.

Lintea verde, căci despre aceasta este vorba, conține într-o porție de 100 de grame gătită 7 mg grame de fier, în contextul în care carnea de vită, la aceeași cantitate, are numai 2,6 mg, arată Global Grains.

Pe lângă conținutul său bogat în fier, lintea verde este o sursă excelentă de proteine, fibre, folat și magneziu, cu un conținut scăzut de grăsimi și calorii, ceea ce o face o alegere foarte bună pentru cei care vor să urmeze o dietă sănătoasă, arată Realitatea.net.

Diferența dintre continutul de fier din linte și cel din carne este una impornattă, însă trebuie să reținem că fierul non-hemic, care se găsește în sursele de origine vegetală, absorbit în cantități mai mici, motiv pentru care este nevoie să fie consumate în combinație cu vitamina C, pentru o mai bună absorbție.

Fierul hemic, o absorbție mai mare

Fierul hemic, fierul prezent în sursele de origine animală este absorbit într-o cantitate mai mare de către organism.

”Fierul hemic este mult mai eficient, el se absoarbe în proporție de 25%, chiar 30%, pe când fierul din vegetale, chiar dacă este prezent, absorbția lui este împiedicată de oxalați, de fitați, iar eficiența este undeva între 3% și 10%”, a mai spus dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-un video postat pe contul său de Facebook.

De asemenea, nutriționistul a precizat că dacă avem de ales forma de fier pe care să o consumăm, aceasta trebuie să fie din produsele de origine  animală.

”Contează care este culoarea și tipul de carne ales, apropos de concentrația în fier. Cea mai concentrată este carnea roșie și apoi urmează carnea de pui.

Și la pui este o mare diferență, pulpele au de patru ori mai mult fier decât pieptul.

Organele sunt foarte bogate în fier, ficatul în mod excepțional. Și la om, și la animal. ficatul este organul unde există un mic depozit de fier, acolo aveți fierul în cea mai mare concentrație, la fel și în rinichi și splină”, a mai spus medicul Mihaela Bilic.

Citește și: Kombucha, alternativa sănătoasă pentru hidratarea în zilele călduroase. Mihaela Bilic: Are calorii puține

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel