Data publicării:
Legi justiție. Monica Macovei iese la atac. Andi Cristea, europarlamentar, REPLICĂ
Vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, eurodeputatul Andi Cristea, a reacționat după atacul Monicăi Macovei la coaliția PSD-ALDE.
"Caracatița PSD-ALDE aleargă la maratonul sufocării justiției. Parlamentul a refuzat să sesizeze Comisia de la Veneția, deși modifică procedurile de numire în funcții de conducere a magistraților. CCR s-a supărat și nu mai vorbește cu Comisia Europeana despre MCV.
Grupul infracțional organizat PSD-ALDE, ajutat de UDMR, a pregătit funia sugrumării justiției independente. Robert Cazanciuc spunea, după întâlnirea recentă cu Dragnea și cu Iordache-Altă întrebare, că au discutat ca legile justiţiei să fie adoptate „fără grabă" şi „în acord cu Deciziile CCR". „Fără grabă" înseamnă deja de pe o zi pe alta: ieri a fost discuția în comisia Iordache, azi e dezbaterea din plenul Camerei Deputaților. Iar Dragnea va spune, ca de obicei, că nu are nicio legătură. Următorul act de trădare este modificarea Codurilor penale, prin care coaliția PSD&ALDE vrea să transforme România într-un paradis al infractorilor.
Plan PSD-ALDE
PSD-ALDE au un plan pregătit de mult pentru acapararea justiției și a țării. Acum a venit momentul datului în cap justiției. A devenit o urgență schimbarea modului prin care este numit președintele Înaltei Curți, care judecă procesele cu politicieni. Din 2005, șeful instanței supreme este numit la propunerea CSM de către președintele României. Acum, prin voința politicienilor cu probleme penale din PSD&ALDE&UDMR și cu ajutorul Curții Constituționale, președintele este scos din circuitul numirilor. De ce vrea grupul infracțional organizat PSD&ALDE să schimbe o procedură care a funcționat foarte bine ani de zile, dovadă fiind condamnări în dosare de corupție cu politicieni și moguli și procese mai scurte?
(...)
Decizie CCR
CCR își schimbă practica fără vreo schimbare a faptelor. În 2005, CCR stabilea că „dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură, dată, atribuţiile Preşedintelui României, prevăzute de art. 94 lit. c) coroborat cu art. 125 alin. (1) din Constituţie, ar fi golite de conţinut şi importanţă". CCR susține acum că scoaterea președintelui din procedura de numire a șefului Înaltei Curți nu este o problemă de constituționalitate.
[citeste si]
Mai mult, Parlamentul, pe care mulți îl hulesc, și Curtea Constituțională au refuzat să sesizeze Comisia de la Veneția în legătură cu modificarea legilor justiției, deși este o cerință expresă în rapoartele MCV ale Comisiei Europene din ianuarie și noiembrie 2017: "Rămâne de îndeplinit solicitarea cuprinsă în recomandare, conform căreia România ar trebui să ceară avizul Comisiei de la Veneția".
Așteptare de la Klaus Iohannis
(...)
Singura persoană care mai poate sesiza Comisia de la Veneția este președintele Iohannis, care însă a dat semnale că nu o va face, motivând că nu ar fi suficient timp pentru un răspuns în termenul de 20 de zile pe care îl are la dispoziție din momentul în care legile sosesc la promulgare.
Avem iar „marțea neagră" în Parlament", a scris Monica Macovei pe Facebook.
Europarlamentar PSD, reacție
În replică, Andi Cristea, europarlamentar PSD, a publicat un mesaj pe rețeaua de socializare.
"Am văzut postarea doamnei Macovei cu privire la reforma justiției. Ceva deosebit... E oarecum de înțeles să încerci să aperi un sistem la ridicarea căruia ai contribuit masiv. Este de neînțeles să închizi ochii la abuzurile lui. Absolut regretabil că unii oameni sunt dispuși să trântească ușile în fața adevărului, dreptății și ideii de respect pentru cetățean. #falsiaparatori #falsajustitie #nevoiededreptate" ", a fost mesajul europarlamentarului PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News