Legea Pensiilor, în fața unor noi modificări. Nedreptate din 1 septembrie pentru 250.000 de pensionari: Nu le dispar imediat bani din buzunar, dar...
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Se modifică Legea Pensiilor, conform unui proiect aflat acum pe masa Parlmentului. 

Deputaţii USR Oana Ţoiu şi Radu Miruţă au depus astăzi la Parlament un nou proiect de modificare a Legii Pensiilor. Acesta ar urma să aducă beneficii pentru cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă. Radu Miruță a declarat că acest proiect de lege ”corectează nedreptatea păţită de cei din zona de minerit, energie, aviaţie”, cu referire la toţi cei care au beneficiat, înainte de noua lege a pensiilor, de grupe deosebite şi speciale de muncă, conform Agerpres. 

”Înainte de noua modificare, care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, oamenii care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale de muncă beneficiază de un cuantum mai mare al pensiei, pentru că calculul pentru aceşti oameni se raportează la un numitor mai mic faţă de ceilalţi. În momentul 1 septembrie 2024, diferenţa la calcul între aceste categorii care au lucrat în condiţii grele şi speciale şi toţi ceilalţi dispare” afirmă Miruță, care adaugă că acești oameni, pe cifre, trăiesc mai puțin și dacă nu beneficiază de o bonificaţie a punctajului de pensie, aceasta reprezintă o situaţie de inechitate, pentru că ei vor fi contribuit la un buget de pensii din care nu reuşesc să ia o medie, prin comparaţie cu celelalte categorii.

Peste 250.000 de români afectați


”Este o inechitate fantastică care prin acest proiect de lege va fi corectată", a transmis deputatul USR.

”Mai ales cei care au lucrat în industrie, cei care au lucrat în subteran, cei care au lucrat cu materiale nucleare, cei care au lucrat cu uraniu, în turnătorii, aceşti oameni care sunt acum deja pensionari se vor trezi cu pensiile recalculate mai mici şi, deşi nu le dispar bani din buzunar imediat, efectul este că în următorii ani de zile nu vor mai avea pensia indexată cu inflaţia. (...) Legea pe care am depus-o noi, grupul parlamentar al USR, readuce formula lor de calcul la nivelul pe care l-au avut în momentul în care au ieşit la pensie - şi anume reducerea vârstei de pensionare în continuare cu 13 ani în loc de 11 ani, aşa cum propune noua lege a pensiilor PSD - PNL, astfel încât odată cu recalcularea să nu le fie micşorată pensia celor care sunt deja pensionari, precum şi cuantumul pensiei celor care urmează să iasă la pensie. (...) Sunt peste 250.000 de români care sunt afectaţi de aceste modificări", a explicat deputata Oana Ţoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel