Legea Funeriu, la fel ca autorul: incapabilă să separe funcția de rector de cea de parlamentar
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
funeriu zambet
funeriu zambet

Deputaţii jurişti au elaborat, marţi, un punct de vedere, ce urmează a fi trimis Biroului Permanent al Camerei, potrivit căruia nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector. Tot scandalul creat de PDL în jurul acestei legi, cu care dorea să satisfacă și UDMR, dar și să scape de Ecaterina Andronescu din Parlament, a fost degeaba. După mai bine de o lună de la promulgare, echipa lui Funeriu nu a fost în stare să elaboreze normele de aplicare ale legii.

Argumentul folosit de mai mulţi membri ai Comisiei a constat în faptul că deputaţii care deţin şi funcţiile de rectori nu pot fi declaraţi incompatibili, deoarece la momentul în care au fost aleşi legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii.

În cadrul dezbaterilor, deputaţul independent Eugen Nicolicea, membru al UNPR, şi deputatul democrat-liberal Mihail Boldea au susţinut că senatul universităţilor este cel care ar trebui să constate situaţia de incompatibilitate.

Preşedintele Comisiei, Daniel Buda, a încercat să supună la vot elaborarea unui punct de vedere în care să se constate că deputaţii care sunt şi rectori se află în situaţie de incompatibilitate, argumentând că există riscul ca aceştia să fie declaraţi incompatibili pe durata mandatului în contextul adoptării noii Legi a educaţiei, ce stipulează că parlamentarii nu pot fi şi rectori.

Cu toate acestea, Comisia decis să transmită Biroului Permanent un punct de vedere în care se precizează că nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector.

Decizia Comisiei a fost luată cu 11 voturi "pentru" elaborarea acestui punct de vedere, nouă voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel