Legătura între grăsime și afecțiunile cardio-metabolice. Medicul Simona Carniciu: Moștenim unde se depune. Ne dă și riscul de diverse boli
Medicul Simona Carniciu a explicat care este legătura între grăsime și afecțiunile cardio-metabolice.
Simona Carniciu a vorbit despre moștenirea genetică la oameni și despre modul în care aceasta determină apariția acelorași boli ca la înaintași:
„Este o foarte mare diferență între compartimentele adipocitare și riscul cardio-metabolic. Chiar aceasta a fost tema mea de doctorat. În momentul în care o persoană nu neapărat foarte grasă are un indice visceral mare, riscul este mult mai mare.
Vorbim de compartimentul intravisceral sau abdominal, fără să uităm că și ficatul gras sau pancreasul gras sunt parte tot din acest indice visceral de adipozitate, versus grăsimea care este subcutanată, care este mai puțin riscantă din punct de vedere metabolic și care nu prea se observă.
Sunt persoane care au burta mică și atunci nu-și fac foarte multe griji să se întrebe de foarte multe ori de ce, deși nu sunt foarte grași, au făcut diabet zaharat. Tocmai din această cauză au făcut. Grăsimea viscerală este mare și, din păcate, modul în care se depune grăsimea în organism este determinată genetic. Moștenim unde se pune grăsimea și acest lucru ne dă și riscul de diverse boli.
De aceea, de cele mai multe ori, când facem anamneza unui pacient nou, ne interesează să știm ce boli au avut părinții, dacă au avut boli cardio-metabolice, diabet zaharat, hipertensiune sau alte boli cardio-vaslculare, iar riscul este ca și copiii să le aibă la fel. Lucrurile se vor întâmpla oarecum similar, grăsimea se va depune tot visceral și riscul cardio-metabolic va crește. Putem stăpâni chiar cu brio acest lucru în momentul în care apelăm la terapia nutrițională de prevenție“, a spus, la „Academia de Sănătate“, Simona Carniciu, specialist în diabet, boli de nutriție și boli metabolice de la UMF "Carol Davila" București și Centrul Corposana..
Medicul Simona Carniciu: În diabetul zaharat, secretul stă în cât de repede apar complicațiile. Regimul alimentar corect, rol decisiv
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție la Centrul Corposana, a vorbit despre o diferență uriașă legată de persoanele cu diabet zaharat.
„Mi s-a confirmat în practica medicală că este o mare diferență între persoanele cu diabet zaharat care țin regimul alimentar corect și persoanele care nu-l țin, indiferent dacă controlul metabolic este același. Prima categorie care ține foarte bine regimul alimentar are un risc mult mai redus de apariție a complicațiilor.
Când ții foarte bine regimul, evoluția sau, de fapt, progresia diabetului zaharat este mult mai încetinită. Fiind încetinită, este clar că și metodele terapeutice aplicate sunt mai simpliste”, a explicat medicul Simona Carniciu la „Academia de Sănătate”, emisiune moderată la DCNews și DCMedical de Irinel Popescu.
„Persoana cu un regim bine pus la punct nu face la fel de repede complicații”, a subliniat medicul, adăugând: „În diabetul zaharat, tot secretul stă în cât de repede apar complicațiile și cât de gravă poate să fie evoluția lor. De fapt, complicațiile omoară un om care are diabet zaharat, nicidecum diabetul în sine, decât în cazuri excepționale, foarte rare în ziua de azi!” (citește AICI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News