Lecție cu mu#e. Lui Cărtărescu i s-a închis gura după apariția unei poze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu și-a șters mesajul în care dădea lecții despre mu#e în contextul în care acest cuvânt a fost asociat, de unele voci, cu PSD.

"Dacă veniți cu "mu#e PSD", pe mine să nu contați. După mine, abia asta e cea mai bună dovadă că PSD, urmașul PCR, ne-a învins, ne-a adus la numitorul lor de degradare, ne-a mancurtizat. Scriam acum 20 de ani despre limbajul galeriilor de fotbal, și nu-mi iau niciun cuvânt înapoi: "Cuvîntul „moarte" alternează monoton în aceste sloganuri cu cuvîntul „mu#e". Unul reprezintă ura, celălalt dispreţul. Primul identifică o echipă cu o entitate demnă de dragoste sau de ură necondiţionată (CÎINE PÎNĂ LA MOARTE, scrie un suporter al lui Dinamo), pînă la urmă un fel de erou legendar, acelaşi de-a lungul timpului, în ciuda schimbării tuturor jucătorilor, adulat sau demonizat.

Un nume propriu, cum o arată o expresie ca "moarte lu' Steaua"... Celălalt termen semnifică, în sfera sexuală, o practică pretins înjositoare (felatio). A da mu#e înseamnă, fără-ndoială, în imaginaţia primitivă a junilor din galerii, a umili femeia, a o pune la locul ei, a te reasigura că „toate sînt tîrfe", că „femeia nu e om", adică a-ţi exercita, sadic, puterea asupra ei. Acest raport de putere şi umilire e transferat şi în zona confruntării sportive. „I-am avut", „le-am tras-o", „le-am dat mu#e" e aici sinonim cu „i-am învins". Ceea ce mai arată o dată, dacă mai era nevoie, că sexismul, rasismul, şovinismul merg întotdeauna împreună în largile populaţii declasate produse de comunism, care la rîndul lui a preluat şi augmentat vechi moduri de gîndire tribale", a scris Mircea Cărtărescu pe Facebook.

Mesajul a fost șters de către scriitor după ce mai mulți internauți au postat o imagine în care acesta arată degetul mijlociu.

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel