Lavanda, beneficii și riscuri pentru sănătate. Când ar trebui să stai departe de ea
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Lavanda, beneficii și riscuri pentru sănătate / Foto: Pixabay, de No-longer-here
Lavanda, beneficii și riscuri pentru sănătate / Foto: Pixabay, de No-longer-here
Află în articol care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate ale lavandei.

Lavanda este cultivată și pentru producerea uleiului său esențial, care provine din distilarea vârfurilor de flori ale anumitor specii. Uleiul are utilizări cosmetice și se crede că are și unele utilizări medicinale. Uleiul esențial de lavandă, spre deosebire de plantă, este toxic atunci când este înghițit.

Au fost demonstrate beneficiile medicinale ale utilizării lavandei pentru a trata anxietatea, infecțiile fungice, căderea părului și rănile. Dovezile nu susțin încă utilizarea lavandei pentru a trata depresia, hipertensiunea arterială, greața, durerile menstruale sau eczemele, printre alte afecțiuni, scrie Medical News Today. Lavanda nu este aprobată de FDA și nu trebuie luată în locul medicamentelor aprobate și prescrise de medici în mod normal.

Planta este foarte apreciată pentru piele și frumusețe și este folosită în mod obișnuit în parfumuri și șampoane pentru a ajuta la purificarea pielii. Poate fi achiziționat fără rețetă de la farmacii, iar unele versiuni sunt folosite pentru a adăuga aromă produselor de panificație și alimentelor.


Beneficiile lavandei


Se crede că uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, care pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Cercetările sugerează că poate fi utilă pentru tratarea anxietății, insomniei, depresiei și neliniștii.

Unele studii sugerează că dacă consumăm lavandă sub formă de ceai ne poate ajuta cu problemele digestive, cum ar fi vărsăturile, greața, gazele intestinale, stomacul deranjat și balonarea. Pe lângă faptul că ajută la problemele digestive, lavanda este folosită pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de cap, entorse, dureri de dinți și răni. Poate fi folosită și pentru a preveni căderea părului.

Un studiu publicat în Journal of Medical Microbiology a constatat că uleiul de lavandă ar putea fi eficient în combaterea infecțiilor rezistente la antifungice. Cercetătorii au descoperit că uleiul era letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli ale pielii. În cadrul studiului, uleiurile esențiale distilate din genul Lavandula al plantei de lavandă păreau să funcționeze prin distrugerea membranelor celulelor fungice.

Un alt studiu, publicat în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, a comparat efectele mai multor tratamente pentru vindecarea rănilor. Cercetătorii au comparat efectele stimulării nervoase electrice transcutanate (TENS), soluției saline, povidon-iod și ulei de lavandă. Acestea au fost aplicate șobolanilor de laborator. Autorii studiului au remarcat că rănile s-au închis mai repede în grupurile care au primit și ulei de lavandă.  Aceste descoperiri sugerează că lavanda are un efect accelerator asupra vindecării rănilor.

Ce nu tratează lavanda?


Nu există dovezi suficiente pentru a evalua eficacitatea lavandei pentru tratarea: depresiei, colicilor la sugari, constipației, greței și vărsăturilor, migrenelor, otitei sau infecției urechii, tensiunii arterială crescute, durerilor menstruale, eczemelor, durerilor legate de cancer, demenţei, păduchilor.

Un studiu a constatat că parfumul de lavandă ar putea avea un efect benefic asupra insomniei și depresiei la studentele de sex feminin. Cu toate acestea, autorii au subliniat că „sunt necesare studii repetate pentru a confirma proporțiile eficiente de ulei de lavandă și ulei purtător pentru insomnie și depresie”.

Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu a aprobat levănțica pentru uz medicinal. Este vândut doar ca supliment.

Riscuri


Un studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) a dezvăluit că utilizarea repetată a uleiului de lavandă pe piele poate declanșa ginecomastie prepuberală, o afecțiune care provoacă creșterea țesutului mamar la băieți înainte de pubertate. De asemenea, siguranța luării de lavandă în timpul sarcinii sau în timpul alăptării nu a fost confirmată.

Discutați cu medicul dumneavoastră orice utilizare a uleiurilor esențiale, a plantelor medicinale sau a suplimentelor dacă sunteți însărcinată sau alăptați. Deoarece se crede că lavandă încetinește sistemul nervos central, medicii sfătuiesc pacienții să nu mai folosească lavandă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel