Data publicării:
Laurenţiu Nistor: Legea achiziţiilor publice, accelerator al investiţiilor
Noua lege a achiziţiilor publice va accelera investiţiile strategice, în condiţiile în care fostul act normativ permitea contestarea licitaţiilor publice de către orice companie care participa la acestea, fără o responsabilizare a acestor firme.
Preşedintele filialei judeţene PSD Hunedoara, deputatul Laurenţiu Nistor a declarat că este o lege pe care mulţi dintre primari au aşteptat-o în administraţia publică. "Vechea lege era o frână în calea dezvoltării, a derulării, a execuţiei unor contracte. Puteau contesta (o licitaţie, n.r.), nu-i întreba nimeni. Puteau merge până acolo, şi o spun fără teama de a greşi, că unul care era pe locul al treilea spunea 'mă retrag, dacă-mi dai atât'. Vă daţi seama până unde s-a ajuns?', a spus liderul PSD Hunedoara, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, există situaţii în care unele licitaţii au fost contestate timp îndelungat, un exemplu fiind cea organizată pentru modernizarea drumului judeţean care face legătura între Petroşani şi staţiunea Parâng, contestaţiile depuse de către participanţii la licitaţie întârziind lucrările cu un an şi opt luni. Un alt exemplu este cel al desemnării unui operator care să gestioneze activitatea deponeului ecologic al judeţului Hunedoara, unde licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara este contestată de anul trecut.
Alte modificări ale legii
Noua lege a achiziţiilor publice aduce mai multe modificări astfel că principiul referitor la cel mai mic preţ a fost reevaluat, introducându-se şi criteriile ce ţin de raportul calitate-preţ şi calitate-cost. De asemenea, companiile care contestă un proces de atribuire la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor trebuie să depună şi o cauţiune de 2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de 880.000 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News