Laurenţiu Botin zguduie presa din România: O să mă urască colegii. Ești doar un robot care citește de pe prompter!
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Laurenţiu Botin zguduie presa din România: O să mă urască colegii / Foto: Facebook Laurențiu Botin
Laurenţiu Botin zguduie presa din România: O să mă urască colegii / Foto: Facebook Laurențiu Botin
Jurnalistul Laurențiu Botin susține că presa s-a schimbat,  iar "vremea moderatorului de pe vremuri" a trecut.

Laurenţiu Botin, jurnalist şi realizator de emisiuni la Realitatea Plus, i-a criticat dur pe colegii din presă care citesc de pe prompter știrile. Acesta susține că mulți dintre ei nu știu să prezinte informațiile dacă rămân fără acel monitor, iar acest lucru denotă faptul că sunt "goi de conținut". "Eu nu prea înțeleg meseria asta", a spus Laurențiu Botin, mărturisind că a fost și el pus să citească știri de pe prompter.

"O să mă urască colegii că și eu mai scap așa niște frustrări: Băi, terminați-o cu prompterul!. Adică, hello, gândiți cu capul vostru. Bine, nu poți că acum e cutumă, ai o știre și trebuie să citești capul video, așa se cheamă. Capul video e cumva o esență a știrii în care spui ce se întâmplă în știre, dar de fapt nu spui ca să lași surpriza, să vezi despre ce este vorba. Eu nu prea înțeleg meseria asta. Cred că am prezentat de nevoie că eram în emisiune și trebuia să vină frumoasa sau frumosul să citească știrile. Se întâmpla ceva, ba îi era rău, ba se întâmpla altceva, și ce să vezi: Laurențiu, citește și tu știrile. Păi și eram cu ochii în prompterul ăla, că sunt multe fraze acolo și îmi dădeam seama că trebuie să ieșim din toată povestea asta. Cred că s-a dus vremea moderatorului de pe vremuri, ăla închistat, ăla cu butoni, cu cravată, sau a prompteristului", a explicat el. 

Val Vîlcu: Roboți cititori de știri

"Erau și înainte de era prompterului cititorii știrilor. Chiar așa îi numeau după 89 sau așa s-au auto-numit: Domnule, cică eram roboți cititori de știri. Citeau de pe o hârtie și din când în când mai ridicau capul." a intervenit jurnalistul Val Vîlcu.

"Știi cum e tehnica asta, că dacă se strică prompterul, că fierul e fier, ai în laptopul din față sau ai printurile cu capurile video și atunci e examenul pentru ei. Acolo dispare frumusețea, dispare vocea aia plăcută și trebuie să apară prezența de spirit, cursivitatea, să știi să citești, să știi să-ți dozezi respirația, să știi să faci multe lucruri, dar asta este cel mai puțin păcătos lucru, Problema este alta. Cade prompterul și ai breaking news și acolo trebuie să vorbești, să faci conexiuni, să ai bagaj. Ei, atunci când nu ai bagaj toată lumea îți pune eticheta că ești gol de conținut. Ești doar un robot care citește de pe prompter.", a conchis Laurențiu Botin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel