"Lăsați-mă în amarul meu". Scandalul care zguduie Unicarm
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

"Sunt disperat. Lăsaţi-mă în amarul meu că nici eu nu ştiu ce să mai fac" sunt cuvintele patronului Unicarm Satu Mare. "Un  abuz" spune el despre acuzația adusă fiicei sale, cercetată în dosarul evaziunii cu asigurări de viaţă de la BCR Asigurări. Ea ar fi plătit asigurările de viață în loc de salarii. Unicarm este cel mai mare producător din industria cărnii din România. 

Marți, procurorii de la DIICOT au efectuat o amplă percheziție la sediul firmei Unicarm din Vetiș, care a coincis cu cele 166 de percheziţii din 26 de judeţe. Mariana Bene, fiica patronului Unicarm Satu Mare, Vasile Lucuţ,  a fost reținută miercuri, scrie transilvaniareporter.ro. Vineri, ea a fost dusă în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă, însă magistrații au hotărât cercetarea sa în stare de libertate. Procurorii au făcut recurs, care se va judeca luni. Cei aproximativ 4.000 de salariați din toată țara își fac griji, gândindu-se că ar putea să nu mai ia salariile pentru luna iunie.

DIICOT: Grup infracțional organizat. Cum funcționa 

Pe lângă Mariana Bene, administrator al firmei Unicarm, au fost duși în fața instanței încă șapte patroni și administratori de firme și zece funcționari bancari. Trei funcționari au fost arestați pentru 29 de zile. Procurorii spun că cele 17 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în evaziune fiscală. Prejudiciul total este estimat la 40 de milioane de euro.

Mecanismul era următorul: salariile erau acordate prin intermediul unor societăți de asigurări, iar angajatorul declara la Finanțe salariul minim pe economie pentru care plătea taxe și impozite. Restul sumei se achita prin încheierea unor polițe de asigurarea colectivă. Contravaloarea acestor polițe era achitată și, la doar câteva ore de la efectuarea plăților, polițele de asigurare urmau să fie răscumpărate. Răscumpărarea era plătită direct în contul angajațiilor. Cel mai mult au de suferit angajații și statul. Salariații, care vor deveni pensionari, vor avea surpriza să constate că pensiile lor au fost calculate în raport cu venitul minim și nu cu salariul primit de la angajator.

Unicarm are aproximativ 4.000 de angajați, dintre care 2.500 în fabricile din Satu Mare și 1.500 în cele 72 de magazine din întreaga țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel