Lansări Vintilă Ivănceanu, la Viena
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
În data de 10 noiembrie, de la ora 19.30, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc lansarea volumelor Până la dispariție şi Nemaipomenitele pățanii ale lui Milorad de Bouteille de Vintilă Ivănceanu.

Titlurile au apărut în colecția Joben a editurii Muzeului Literaturii Române şi vor fi prezentate de traducătoarea acestora, doamna Heidi Dumreicher. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeului Literaturii Române.

„Romanul Până la dispariție folosește multe extensii onirice, dar vorbește despre temele tabu ale acelor ani: închisoarea, ancheta, tortura, ceea ce face din acest mic roman realist-oniric un demers curajos.

E greu de înțeles cum romanul a trecut de cenzură, cu atâtea trimiteri sugestive la sistemul totalitar ceaușist. Ion Dragalina este prizonier în zona rombului, un spațiu din care nu se poate evada, iar viața lui este condusă de neliniște, confuzie și delir. Libertatea este valoarea unică pentru care luptă personajul principal al acestei cărți și, în același timp, motorul străduinței lui, singura soluție de evadare fiind, până la urmă, căderea în visare și în halucinație.

Un lucru decisiv este că, de fapt, cartea lui Ivănceanu este un anti-roman, o deconstrucție urmată de o construcție exemplară. Un urlet. În el găsești cam tot ce vrei: este o parabolă postmodernistă a actului scriiturii, un dicționar de stări, povești duse până la limita plauzibilității, o ingeniozitate matematic reverberantă, un compendiu de posibilități de a scăpa de sub orice fel de aservire.

COLECȚIA JOBEN

Înscrisă în seria restituirilor literare, colecția Joben debutează cu două titluri semnate de Vintilă Ivănceanu. Fie că e vorba de texte ignorate, uitate, marginalizate din diverse motive sau de titluri luate – pe nedrept – mai puțin în seamă în rândul scrierilor aceluiași autor, colecția încearcă să întregească harta literaturii române, întinsă și diversă", anunță MNLR într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel