Lansare "Proba de foc", de Ion Dobrescu: Fiecare zi, nou și necruțător război
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Biblioteca județeana Aman Dolj, cotidianul Cuvântul Libertății și revista Lamura au organizat vineri, 13 aprilie, la biblioteca județeană Aman din Craiova, sala Academician Dinu C. Giurescu, lansarea volumului "Proba de foc" de Ion Dobrescu, ediție princeps postuma.

”Proba de foc”: Cât de dură e profesia de gazetar

Evenimentul a avut loc la 20 de ani de la trecerea în eternitate a autorului, prefață și ediție îngrijită de Dan Lupescu, fost redactor-șef al cotidianului Cuvântul Libertății, care precizează: ”am stabilit titlul `Proba de foc` știind,  din interior, cât de dură este profesia de gazetar într-o redacție de cotidian, unde fiecare zi înseamnă un nou și necruțător război cu faptele,  evenimentele, cu documentarea riguroasă și redactarea contra-cronometru pentru a nu întârzia ediția de a doua zi.”

In prefața cărții, Dan Lupescu scrie: "În primăvara anului 1998 Ion Dobrescu ”s-a născut în ceruri, într-o nouă dimensiune spirituală și intelectuală impresionantă de atlant al spiritului solar al Oltenie- `spirit romanesc la modul absolut` cum îl definește Adrian Paunescu. De 16 luni, îl aștepta prietenul său, Marin Doresc - născut în cer la 8 decembrie 1996, cel ce adeseori în ajunul venirii sale la Craiova îi telefona lui Igor (Ion Dobrescu) și îi spunea,  pe ton amical: `maitre, vin mâine. Roag-o pe doamna ta sa nu se complice. Ceva bun și ușor să pregătească. De data asta vin la voi singur.` Dar Marin nu venea niciodată singur, venea tot însoțit (de un sculptor, de un pictor etc)”. 
 
Mari personalități au răspuns invitației
 
Au raspuns invitației la eveniment oameni de cultură, scriitori, jurnaliști și profesori care au omagiat personalitatea jurnalistului și scriitorului Ion Dobrescu (Irimia Gotu). 
 
Dumitru Puiu Popescu, directorul revistei `Observator Cultural` din Toronto a trimis un impresionant mesaj, Emil Boroghina, directorul Festivalului International Shakespeare a suștinut un micro recital,  Romulus Turbați, fost secretar general al redacției cotidianului Cuvântul Libertății, a configurat în alese cuvinte un ”portret în Săptămâna Luminata” despre Ion Dobrescu și creația sa jurnalistică. Prof. Univ.dr. Bianca Predescu a rememorat imaginea gazetarului care de-a  lungul timpului a dovedit responsabilitate, demnitate și sensibilitate într-o cariera valoroasa.
 
[citeste si]
 
Criticul literar Prof.  Univ.  Dr Ovidiu Ghidirmic scria în revista Lamura, în urmă cu 10 ani despre Ion Dobrescu "era un om al adevărului cu orice preț, avea o verticalitate a constiintei civice pe care putini o au și care îi caraterizează pe marii gazetari."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel