Data publicării:

Laburistul David Lammy spune că ar lucra cu Donald Trump - în ciuda faptului că l-a numit un "sociopat simpatizant-neo-nazist"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Laburistul David Lammy spune că o să colaboreze cu Donald Trump în cazul în care amândoi vor ajunge la putere în viitoarele alegeri.

Lammy, care este Secretar de stat din umbră al Afacerilor Externe, a vorbit la emisiunea The World With Yalda Hakim de la Sky News, unde i s-au pus în discuție comentariile sale anterioare.

Dacă laburiștii ar câștiga următoarele alegeri în Marea Britanie, iar Trump ar câștiga următorul vot în SUA, atunci Lammy ar fi probabil vocea guvernului pe scena mondială.

Într-un articol publicat în revista Time în 2018, Lammy a scris: "Trump nu este doar un sociopat care urăște femeile și simpatizează cu neonazii. El este, de asemenea, o amenințare profundă la adresa ordinii internaționale care a stat la baza progresului occidental pentru atât de mult timp. Pentru că prețuiesc și susțin aceste valori, vineri, voi mărșălui cu Londra împotriva lui Donald Trump".

Întrebat despre comentariile sale anterioare, el a spus: "Uitați, cred că toți deputații din ambele tabere și eu însumi știm că actualul ministru de externe David Cameron l-a descris ca fiind misogin și xenofob. Așa că toți vom avea un lucru de spus în legătură cu asta. Dar adevărul este că, dacă voi avea privilegiul de a deveni ministru de externe, va fi treaba mea să reprezint interesele naționale ale acestei țări."

"Sunt îngrijorat de faptul că Donald Trump nu a fost entuziasmat de NATO, pentru că eu cred că este un pilon fundamental al securității europene și globale", a adăugat acesta.

Lammy a mai spus: "Mă îngrijorează faptul că Donald Trump și o parte din Partidul Republican au considerat că finanțarea și susținerea poporului ucrainean, susținerea lui Zelenskyy, este ceva la care America poate întoarce spatele. Acest lucru mă îngrijorează foarte mult. Și, prin urmare, o parte din sarcina de a fi ministru de externe, dacă am privilegiul de a face acest lucru aici, în Marea Britanie, este, de asemenea, să încerci să convingi și să îți folosești influența."

"O greșeală strategică uriașă pentru atât de mulți oameni din întreaga lume" - dacă SUA ar pleca din NATO

Lammy a continuat spunând că el și Sir Keir Starmer vor face tot ce le stă în putință pentru a-l convinge pe Trump să rămână în NATO dacă acesta se va întoarce la Casa Albă.

Secretarul de stat a adăugat că "bineînțeles că NATO ar supraviețui" dacă SUA ar părăsi alianța - dar că ar fi "o greșeală strategică uriașă pentru atât de mulți oameni din întreaga lume" dacă SUA ar pleca.

El a mai spus că laburiștii vor organiza o revizuire strategică defensivă dacă vor prelua conducerea pentru a vedea cum să progreseze cu forțele armate ale Regatului Unit.

Întrebat dacă un guvern laburist ar oferi un sprijin suplimentar Ucrainei în cazul în care o președinție Trump ar retrage sprijinul SUA, Lammy a spus că speră ca Trump să meargă în Ucraina pentru a vedea țara în război.

El a adăugat că poate Trump are "o influență asupra lui Putin pe care eu nu am văzut-o sau pe care niciunul dintre noi nu a văzut-o încă", când a venit vorba de afirmațiile că cel de-al 45-lea președinte ar putea pune capăt războiului în 24 de ore.

În ceea ce privește Israelul, Lammy a fost întrebat despre comentariile premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care a spus că Israelul trebuie să păstreze controlul asupra Gaza după ce războiul cu Hamas se va încheia.

De asemenea, Netanyahu s-a pronunțat recent împotriva unei soluții cu două state pentru tensiunile israeliano-palestiniene.

Secretarul Lammy a spus: "Cred că este neobișnuit să sugerezi că nu poate exista o soluție cu două state, deoarece consecințele lipsei unei soluții cu două state sunt, cred eu, o soluție cu un singur stat, caz în care ar trebui să explici cum pot trăi palestinienii și israelienii unul lângă altul, cu egalitate, drepturi și autodeterminare. Cred că va fi foarte greu."

El a adăugat că se teme că excluderea unei soluții cu două state înseamnă că "ocupația continuă, că asediul continuă și că circumstanțele îngrozitoare continuă pentru mulți, mulți palestinieni" din Gaza.

Lammy a mai afirmat: "Cred că acest lucru este inacceptabil și de aceea americanii și britanicii și aliații noștri din Europa, majoritatea lumii, recunosc că singura cale de urmat este o soluție diplomatică, iar aceasta trebuie să se bazeze pe două state", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel