Lanț de petreceri în localurile de fițe. Cosmin Andreica (EUROPOL): Legiuitorul nu a fost în stare să vină cu măsuri suficiente
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
După anunțarea primelor măsuri de relaxare, în mai multe localuri de fițe din țară, s-au dat petreceri în toată regula, deși acestea sunt în continuare interzise.

Sute de oameni s-au distrat aseară în cluburile de fițe, deși petrecerile de acest gen sunt în continuare interzise. Oamenii nu s-au sfiit să posteze imagini pe internet și să se distreze la maximum, uitând parcă de pandemie.  Patronii acestor localuri se folosesc de faptul că, potrivit legii, în acest moment restaurantele au permisiunea de a funcționa la interior cu capacitatea redusă, până la 50%. Se folosesc de această prevedere din lege pentru a putea organiza astfel de petreceri. Doar că deși majoritatea funcționează ca restaurante sau terase, se comportă ca veritabile cluburi și discoteci. Liderul Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, a vorbit despre acest subiect, afirmând că în acest caz greșeala îi aparține legiuitorului.

"Iată că la un an de la declanșarea acestei pandemii, legiuitorul nu a fost în stare să vină cu măsuri suficiente. Dacă ne uităm în Hotărârea de Guvern și în hotărârile CNSU, vedem că se menține interzicerea funcționării cluburilor și discotecilor, așa cum sunt ele definite, însă vedem că în același timp restaurantele, terasele, sub pretextul funcționării lor, pentru că ele pot funcționa în limita a 30% a locurilor din interior, respectiv, exterior, și atunci va crește la 50% proporțional, încă nu realizează că acestea sunt veritabile cluburi și discoteci. Se pare că se servește mâncare sau băuturi alcoolice, așa cum sunt ele definite, însă vedem că se întâmplă mai mult decât atât.

Cum se calculează capacitatea admisă

Totodată, Cosmin Andreica atrage atenția că polițiștilor le este greu să stabilească exact câte persoane sunt într-un local.

"Nu îi pot amenda pentru că în înscrisurile societății comerciale funcționează ca restaurante, dar se comportă ca veritabile discoteci sau cluburi. Dacă un restaurant care are o capacitate de 300 de persoane, de exemplu, sau 400 de persoane cu tot cu terase, vorbim despre sute de persoane care pot fi la interior în acest moment și atunci este foarte dificil pentru o patrulă de poliție să vină și să stea să numere pe fiecare client care se află în interiorul acelui restaurant. Sigur că, în baza unor acțiuni, există practic mai multe patrule, efective mărite, care verifică această condiție impusă de lege, însă ați văzut că reacțiile sunt destul de negative. În momentul în care te trezești cu poliția la masă lângă tine pentru a te legitima și pentru a vedea dacă ai respectat normele sau nu.", a declarat Cosmin Andreica la Realitatea Plus.

Reamintim că autoritățile au anunțat că abia de la 1 iunie astfel de petreceri ar putea fi permise, asta în caz că se atinge ținta de vaccinare anti-COVID. 

VEZI ȘI: 15 mai 2021, prima zi de RELAXARE: Ce restricții sunt eliminate, ce rămâne ÎNCHIS. Ce se întâmpla în urmă cu fix un an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel