La Doicești, confuzie pe tema amplasării primului reactor modular mic
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
La Doicești, locul unde au urma să se contruiască primului reactor modular mic (SMR) din România, Consiliul Judetean Dambovita, Primăria Doicești, Nuclearelectrica și E-Infra au organizat o conferință de informare locală.

„Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale urmează să fie amplasat pe locul fostei termocentrale din Doicești, județul Dâmbovița.”

La eveniment au participat directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță și Teofil Mureșan, președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas, iar autoritățile județene și locale au fost reprezentate de președintele CJD, Corneliu Ștefan, vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia și cei doi subprefecții, Corneliu Sălișteanu și Chițescu Adrian, Laura Gorghiu, lectorul UVT, Ileana Nicolaescu, inspector școlar general al ISJ Dâmbovița, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Vlad Drugă, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, primarii comunei Doicești, Aninoasa, Șotânga, Brănești, Vulcana Pandele, Glodeni, șefi de instituții deconcentrate, preoții din localitățile limitrofe, directori de școli, medicii de familie, consilieri locali de la Doicești, cetățeni din comună.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești. Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat, amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea.

În urma dezbaterilor mai mult s-a creat confuzie, fără ca cei prezenți să fie lămurițe de avantajele amplasării acestei centrale la Doicești. 

Mai mult, edilul comunei Doicești, Constantin Stroe, și cel al stațiunii Pucioaca, Constantin Ana, au dat de înțekes că nu s-a opune unei astfel de investiții, dar au vrut să cunoască care au fost motivele care au dus la această decizie într-o zonă aglomerată a județului. Primartul de la Pucioasa a declarat că pe DN 71, care se află la câțiva metri de viitorul amplasament circulă zilnic peste 15.000 de mașini, iar locuințele se află în gardu cu viitorul amplasament.

De asemenea, edilul de la Pucioasa, stațiune balneoclimaterică aflată la circa 9 kilometri nord de Doicești, a dorit să afle care este zona de excludere în cazul unei astfel de centrale în SUA, fără a primi vreun răspuns din partea specialiștilor prezenți.

„Proiectul reactoarelor modulare mici care poate fi dezvoltat la Doicești, este un proiect uriaș din punct de vedere investițional. De asemenea, construirea unei centrale NuScale înseamnă producere de energie electrică fără a polua, crearea de noi locuri de muncă, dar și impulsionarea investițiilor și a sistemului de învățământ, nevoia de specialiști în acest domeniu fiind foarte mare. În mod transparent, dâmbovițenii trebuie să dețină toate informațiile necesare referitoare la implementarea acestui proiect”, a declarat  Ștefan Corneliu, Preşedintele Consiliului Județean Dâmbovița. 

În SUA, este în dezvoltare o centrală NuScale cu 6 reactoare modulare, așa cum intenționează să implementeze și România. Acest proiect este într-un stadiu mai avansat în prezent decât planurile României. De asemenea, NuScale a semnat parteneriate cu Polonia, Bulgaria, Cehia, Canada precum si alte tari pentru implementarea de proiecte similare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel