La ce aliment de tip fast-food nu renunță nutriționistul Cristian Mărgărit: Este "abaterea" mea gravă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Cristian Margarit
Sursa foto: Facebook Cristian Margarit
Nutriționistul Cristian Mărgărit a spus ce aliment de tip fast-food consumă.

Cinci alimente sănătoase

"Nutriția speciei umane include o diversitate extraordinară de alimente, accentuată acum de globalizare și posibilitatea de a avea practic orice aliment oricând. Aceste alimente furnizează, la rândul lor, o diversitate de nutrienți, unii dintre ei esențiali (necesari pentru supraviețuire, dar nu suficienți pentru o sănătate optimă).

Avem preferințe diferite, obiective diferite. Deci, un astfel de top este diferit de la o persoană la alta și de la o zi la alta. Putem porni de la alimentele locale și de sezon (alimentație tradițională) și putem ajunge la super-alimente importate, liofilizate sau în forme ultra-tehnologizate. Dacă aș fi obligat să aleg 5 alimente pentru "a trăi pe o insulă pustie" aș alege o variantă de pește oceanic, ouă, fructe de pădure, semințe de cânepă și pătrunjel. Altfel, este nevoie de mult mai multe alimente pentru a asigura o nutriție optimă", a spus Cristian Mărgărit pentru ciao.ro.

"Pizza este "abaterea" mea cea mai gravă"

"Pizza este "abaterea" mea gravă, dar acest lucru se întâmplă rar (poate o dată pe lună) și întotdeauna într-un cadru social. Altfel, mai gust diverse dulciuri, dar nu zilnic. Toleranța individuală la astfel de alimente nesănătoase diferă foarte mult de la o persoană la alta. Si ține de nivelul de efort fizic și dietă. Pentru cineva cu adevărat preocupat de o dietă sănătoasă, probabil că o abatere săptămânală poate fi considerată "fără efecte semnificative", a mai spus nutriționistul.

Experiment: Ce aliment ați lua pe o insulă pustie? Cei mai mulți au ales greșit

"Voi ce aliment ați lua pe o insulă pustie? Opt persoane din 10 își doresc în prezent să mănânce sănătos. Mai grav este că nu există o definiție clară a termenului sănătos. Instinctul nostru știe că tot ce este hrănitor și bogat în calorii e sănătos. Însă rațiunea ne spune că doar mâncarea dietetică, neprocesată și eventual bio e sănătoasă. Atenție, dacă ești idealist dpdv alimentar, riști să mori de foame!

Paul Rozin, un psiholog de la Universitatea din Pennsylvania, a făcut un sondaj cu privire la percepția consumatorilor despre alimente. Iar rezultate au fost surprinzătoare: 
50% dintre oameni au impresia că o cantitate mică de mâncare bogată în calorii îngrașă mai tare decât o cantitate mare de mâncare săracă în calorii
30% dintre ei sunt convinși că un regim complet lipsit de grăsimi este mai sănătos decât un regim cu conținut mic de grăsime. 

A făcut și un experiment în care propunea următorul scenariu: imaginați-vă că veți fi singur pe o insulă pustie timp de un an și că puteți lua cu voi doar apă și un singur aliment. Ce ați alege din următoarele variante: porumb, germeni de soia, spanac, piersici, banane, hotdog sau ciocolată? 

Clasamentul a fost următorul: banane 42%, spanac 27%, porumb 12%, germeni de soia 7%, piersici 5%, hotdog 4%, ciocolată 3%. 

Concluzia? Doar 7% dintre participanți la experiment ar fi supraviețuit. Hotdog-ul și ciocolata erau singurele produse cu adevărat hrănitoare, care asigurau aportul caloric și toți nutrienții de bază.

Cum de s-a ajuns la paradoxul de a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții? Cât despre dulciuri, percepția este și mai denaturată. Întrebați cum ar caracteriza “prăjitura cu ciocolată” într-un singur cuvânt, majoritatea americanilor a răspuns “vină/ păcat/ culpabilitate”. Iată ce se întâmplă, a spus Rozin, când nutriția se transformă în nutriționism. Ideologiile sunt periculoase în orice domeniu, așa ajungem să credem că dietetic înseamnă sănătos. Greșit! Oamenii se hrănesc cu făinoase, proteine și grăsime, nu cu frunze și apă!”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel