László Borbély, consilier de stat: Populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 03 noi 2021, 16:28
WhatsApp
László Borbély, consilier de stat: Populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070 / Foto: Pixabay
László Borbély, consilier de stat: Populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070 / Foto: Pixabay
László Borbély, consilier de stat, avertizează că populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070.

Populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070, iar raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani şi populaţia în vârstă de muncă (15–64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3 % în 2016 la 52,8%, este de părere consilierul de stat László Borbély, relatează Mediafax.

”Provocările demografice cu care România se confruntă deja de câteva decenii ridică probleme complexe de funcţionare a sistemelor de protecţie socială”, a declarat Borbely.

Problema lipsei forței de muncă în RomâniaConsilierul de stat a atras atenţia şi asupra lipsei forţei de muncă, care se apropie din nou de nivelurile record de dinainte de pandemie. Rata populaţiei inactive era la 34% în al doilea trimestru din 2021, a doua cea mai mare din UE. În opinia consilierului de stat printre soluţiile de reducere a acestei rate se numără sprijinirea familiilor şi eliminarea discriminărilor pe criterii de vârstă.

„Pentru ameliorarea problemei demografice trebuie să ne adresăm şi familiilor şi să găsim cele mai bune metode prin care să le sprijinim. Creşterea speranţei de viaţă este poate printre puţinele veşti bune legate de demografie. Trebuie, însă, să gândim în perspectivă şi să implementăm măsuri care să permită celor mai activi să muncească şi după vârsta pensionării şi să eliminăm discriminările pe criterii de vârstă.”, a concluzionat László Borbély.

László Borbély este coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României

Județul din România care va suferi cea mai drastică scădere a populației, în timp ce Alba va pierde 24% din oameni

Județul Alba va pierde aproape un sfert din populație până în 2050, arată un raport Eurostat. În același timp, România rămâne pe un trend drastic de descreștere a populației. 

Țara a intrat în cel de-al 32-lea an de declin al populației alimentat prin scădere naturală și prin migrație externă netă negativă.

În anul 2020, România a pierdut 143.000 de locuitori, arată o analiză realizată de Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici“ al Academiei Române, bazată pe datele Eurostat. Vezi AICI în ce oraș din România va fi cea mai drastică scădere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?