Kremlinul se bucură că ruperea barajului de la Nova Kahovka o favorizează din punct de vedere militar
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Distrugerea barajului de la Kahovka de pe fluviul Nipru, linia de demarcaţie dintre armata rusă şi cea ucraineană în sudul Ucrainei, avantajează trupele Kremlinulu, susține Vladimir Saldo, guvernatorul interimar numit de Rusia în regiunea Herson.  

'Din punct de vedere militar, situaţia operativă şi tactică este în favoarea forţelor ruse', susținea acesta, în cadrul emisiunii Soloviov Live, când a fost întrebat cum va afecta distrugerea centralei hidroelectrice şi inundarea zonei apărarea forţelor ruse în regiunea Herson.

Saldo a continuat spunând că Ucraina ar fi dorit să distragă atenţia de la 'pierderile grele' suferite de forţele sale armate în zona de luptă.

'Şi-au făcut rău singuri cu asta. S-a calculat că subminarea barajului ar oferi un avantaj strategic sau operaţional forţelor armate ucrainene. Dar nu vor putea să facă nimic. Trupele noastre au acum un spaţiu deschis, care arată cine şi cum încearcă să treacă' fluviul Nipru, a explicat el. Responsabilul prorus a subliniat că acum chiar va fi 'imposibil de traversat' rezervorul Kahovka.

 

Serviciile secrete din SUA „înclină” să creadă că Rusia se află în spatele distrugerii barajului Kahovka

Potrivit serviciilor speciale americane, Moscova s-ar afla în spatele atacului asupra barajului Kahovka din sudul Ucrainei.

Administrația Biden lucrează pentru a declasifica o parte din informații și a le împărtăși încă de astăzi, scrie NBC, citat de Sky News. Anterior, a fost declarată stare de urgență în jurul barajului Nova Kahovka de către autoritățile locale susținute de Moscova.

Agenția hidroelectrică de stat a Ucrainei a declarat că centrala a fost „total distrusă” după o explozie în sala mașinilor și nu a putut fi restaurată. RIA a mai raportat, citând pe șeful regiunii Herson, că 22.000 de persoane din 14 așezări au fost afectate până acum.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), s-a declarat marţi scandalizat de distrugerea barajului din Ucraina. Potrivit lui, acest atac „demonstrează încă odată brutalitatea războiului dus de Rusia“, a scris AFP.

Distrugerea barajului Kahovka este „un act scandalos“ care „pune în pericol mii de civili şi cauzează grave distrugeri mediului“, a scris secretarul general al Alianței Nord Atlantice pe Facebook.

În Nova Kakhovka, locuitorilor li s-a spus să „strângă bunurile personale și documentele, să ia mâncare pentru trei zile și să bea apă. Să oprească gazul și apa înainte de a părăsi clădirile rezidențiale”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel