Kremlinul, reacție categorică privind plafonarea prețului pentru petrolul rusesc
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia îşi reduce producţia de petrol cu 5% în luna următoare, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident / Foto: Pixabay, de drpepperscott230
Rusia îşi reduce producţia de petrol cu 5% în luna următoare, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident / Foto: Pixabay, de drpepperscott230
Kremlinul susține că nu va accepta plafonarea prețului pentru petrolul rusesc.

Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns, a declarat sâmbătă Kremlinul, transmite Agerpres. Reacția vine după ce UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril, relatează AFP şi Reuters.

"Nu vom accepta acest plafon", a declarat presei purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.

Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

"Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus", a scris Mihail Ulianov.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns joi cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. 

VEZI ȘI: Statele membre UE, acord pe plafonarea preţului petrolului livrat de Rusia. Cât va costa barilul

Ambasada Rusiei din SUA reacționează după plafonarea prețului petrolului rusesc: ”Occidentul încearcă să rezolve problemele pe care el însuși le-a creat impetuos”

Plafonul de preț pentru petrolul rusesc, introdus de Statele Unite și partenerii săi, înseamnă, în practică, că principiile de bază ale pieței libere sunt remodelate, a spus ambasada Rusiei în Statele Unite într-un comunicat citat de TASS.

”Am luat în seamă afirmațiile arogante ale administrației americane cu privire la acordul cu partenerii săi cu privire la faimosul ”plafon de preț” al petrolului rusesc”, a spus ambasada.

”Strategii de la Washington, ascunși în spatele nobilelor lozinci de asigurare a securității energetice pentru țările în curs de dezvoltare, mențin un zid al tăcerii asupra faptului că dezechilibrele actuale de pe piețele energetice provin din acțiunile lor prost concepute. În primul rând, introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei și interzicerea importurilor de energie din țara noastră”.

”Cu o tenacitate demnă de o mai bună aplicare, Occidentul colectiv încearcă să rezolve problemele pe care el însuși le-a creat impetuos”, continuă documentul emis de ambasada Rusiei din SUA. ”De fapt, asistăm la o remodelare a principiilor de bază ale piețelor libere”.

Potrivit diplomaților ruși, ”acești pași vor duce inevitabil la creșterea incertitudinii și la impunerea unor costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime. Mai mult, de acum înainte nicio țară nu este imună la introducerea a tot felul de „plafoane” la exporturile sale, lansate din motive politice”, au adăugat aceștia.

”Indiferent de flirturile actuale cu instrumentul periculos și ilegitim, suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”, se încheie declarația. Vezi continuarea știrii AICI.

VEZI ȘI: Plafon de preţ pentru petrolul rusesc. Leonid Sluţki: Europa îşi pune în pericol securitatea energetică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel