Data actualizării:
Data publicării:

Kovesi de la Parchetul European: 38 de percheziții în România pentru o fraudă de 15 milioane de euro în proiecte IT finanțate de UE

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
În timpul a două anchete în desfășurare cu privire la o presupusă fraudă de 15 milioane de euro, coordonată de Parchetul European la București, au fost efectuate 38 de percheziții la domicilii în data de 7 noiembrie 2023, conform unui comunicat emis de instituție.  

Perchezițiile au avut loc în diverse locații din România, inclusiv în București, Ploiești, Cluj și în județul Ialomița. În plus, au fost desfășurate măsuri de investigație în țări precum Cipru, Cehia și Malta, la fel și în Monaco și Statele Unite, prin intermediul cooperării internaționale.

Ancheta vizează șase proiecte IT finanțate de Uniunea Europeană, dedicate dezvoltării de soluții software inovatoare.

Conform anchetei desfășurate în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au depus documente falsificate sau inexacte, însoțite de evaluări exagerate sau referitoare la servicii ce nu au fost niciodată prestate. De asemenea, au emis facturi frauduloase pentru achiziționarea de bunuri, obținând astfel în mod injust fonduri de cel puțin 15 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene.

Acești beneficiari sunt suspectați că ulterior au creat scheme financiare atât la nivel intern, cât și internațional, cu scopul de a direcționa fondurile în beneficiul lor personal.

Faptele care fac obiectul anchetei ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani.

Unii dintre cei investigați au fost aduși la sediul EPPO din București pentru a fi informați cu privire la statutul lor de suspecți, în timp ce alții vor fi aduși în zilele următoare. Conform EPPO, faptele investigare ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani. De asemenea, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a inițiat investigații complementare în aceeași privință.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis investigaţii complementare cu privire la aceleaşi fapte. EPPO este Parchetul independent al Uniunii Europene, fiind responsabil de investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, condus de Laura Codruța Koveși, fosta șefă a DNA. Acesta  este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel