Kovesi, candidat la președinția României? Chirieac: Viitorul României... - Ciuvică: Și al Europei, practic!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Laura Codruţa Kovesi, întrevedere la Chișinău cu Maia Sandu și Igor Grosu
Laura Codruţa Kovesi, întrevedere la Chișinău cu Maia Sandu și Igor Grosu
Analistul politic Bogdan Chirieac și președintele GIP, Mugur Ciuvică, au discutat despre posibilitatea în care Laura Codruța Kovesi ar putea să candideze la funcția de președinte al României în 2024.

Iată schimbul ironic de replici dintre cei doi din emisiunea Miercurea Neagră, de la DCNews TV:

Bogdan Chirieac: Cunoscând simpatia mea pentru domnul Dacian Cioloș, l-aţi sfătuit să se ducă în Parlament şi l-aţi făcut de râs.

Mugur Ciuvică: Eu nu l-am sfătuit, eu am sperat să se ducă şi s-a şi dus omul. Ceea ce e bine.

Bogdan Chirieac: Atunci, ar trebui cu toţii- că era candidatul "nostru" pentru președinția României în 2024 - să ne reorientăm către doamna Kovesi. (...) Doamna Kovesi este viitorul preşedinte al României şi viitorul României în general...

Mugur Ciuvică: Şi al Europei, practic. Dar după ce rezolvă cu Europa, cu corupţia, după aia vine preşedintă.

Bogdan Chirieac: În 2024. Păi nu rezolvă în doi ani? 

Mugur Ciuvică: Ba da, eu cred că da. 

Bogdan Chirieac: Iată, suntem în consens şi sper că, în 2022, la toate emisiunile dumneavoastră, o veţi sprijini pe doamna Kovesi în funcţia de preşedinte.

Mugur Ciuvică: Nu o voi sprijini, dacă o sprijiniţi dumneavoastră destul.

Bogdan Chirieac: Of, trebuie să mai negociem. 

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

"Doamna Kovesi nu a pierdut nimic"

În luna noiembrie, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis recursul Consilului Suprem al Magistraturii, constatând că Laura Codruța Kovesi nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ. Toni Neacșu, avocat, a comentat atunci decizia.

"Până să vorbim despre efecte, trebuie să înțelegem cum a candidat doamna Kovesi și ce reprezintă această hotărâre. Până la urmă, prin această hotărâre, să știți că doamna Kovesi nu a pierdut nimic, în sensul că, într-adevăr, nu a avut niciodată gradul profesional de procuror la Parchetul General. Legislația românească - și acum, dar și în 2006, când a fost prima oară numită ca procuror general - permite ca orice procuror din această țară să fie numit în cea mai înaltă funcție dacă are o anumită vechime. Înainte îți cereau doar zece ani, acum se cer 15 ani”, a spus Toni Neacșu în cadrul emisiunii lui Adrian Ursu de la Antena 3.

"Revenind la discuția noastră, să știți că regulamentul privind Parchetul European nu prevede condiția să deții funcția de procuror la cel mai înalt parchet din țara respectivă, nu, spune doar că trebuie să deții calitățile necesare pentru a ocupa cele mai înalte funcții judiciare în stat. Exact cum v-am zis, în România, orice procuror care are o vechime - acum de 15 ani - deține aceste calități necesare. Din acest punct de vedere, la momentul în care doamna Kovesi sau față de momentul în care doamna Kovesi a candidat și s-a considerat că întrunește condiții, nu s-a schimbat absolut nimic. Nu a pierdut nimic, deci ce era atunci este și acum. Din acest punct de vedere, părerea mea este că nu se va întâmpla absolut nimic”, a subliniat Toni Neacșu. 

"Ce s-ar putea întâmpla? Revocarea din funcție nu o poate dispune decât Curtea de Justiție a Uniunii Europene și asta doar la solicitarea fie a Parlamentului, fie a Comisiei Europene, fie a Consiliului, ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla. Mă îndoiesc că, citind această hotărâre, vor iniția o astfel de procedură”, a mai zis Toni Neacșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel