Kosovo va participa la summitul de la Varşovia fără simboluri de stat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
varsovia
varsovia

Organizatorii summitului ţărilor din Europa centrală şi de sud-est care va avea loc la Varşovia la 27 şi 28 mai au acceptat solicitarea Slovaciei ca simbolurile statale ale Kosovo să nu fie folosite în cadrul reuniunii şi pe documentele oficiale ale acesteia, informează miercuri agenţia sârbă de presă Tanjug.

Iniţial, marţi, presa poloneză a anunţat că Serbia, Slovacia şi România nu vor lua parte la summitul la care va veni şi preşedintele american Barack Obama deoarece Kosovo va fi tratat în cadrul reuniunii ca stat independent.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui slovac Ivan Gasparovic, Marek Trubac, a subliniat că polonezii, în calitate de gazde, au acceptat propunerea Slovaciei de a modifica protocolul privind participarea reprezentanţilor din Kosovo.

Slovacia solicitase ca la reuniune să nu apară emblema de stat, steagul sau sintagma 'Republica Kosovo' şi să nu se adopte nici o declaraţie comună pe care să apară semnătura preşedintelui de la Pristina.

Preşedintele Gasparovic a luat decizia de a participa totuşi la summit după o întâlnire cu premierul Mikulas Dzurinda şi discuţii îndelungate cu gazdele poloneze, a precizat miercuri Trubac pentru agenţia Tanjug.

Preşedinţia confirmă: Traian Băsescu nu participă la reuniunea de la Varşovia

La rândul său, preşedinţia de la Bucureşti a confirmat miercuri neparticiparea României la summitul de la Varşovia, motivul fiind decizia gazdelor reuniunii de a invita o "entitate" care nu este recunoscută ca stat de ţara noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel