Data publicării:
Klaus Iohannis-Valeriu Stoica, coincidență surprinzătoare în campania electorală
Strategie de imagine sau coincidență surprinzătoare în campania electorală? Sunt două posibile explicații în cazul unor articole asemănătoare care îl privesc pe fostul președinte PNL, Valeriu Stoica și actualul, Klaus Iohannis.
Valeriu Stoica a condus PNL, între 2001-2002, fiind considerat multă vreme strategul partidului. Un articol elogios despre Valeriu Stoica, scris în 2013 de către un jurnalist, în EvZ, apreciază punctualitatea avocatului. Se evocă o întâmplare, în care este implicat ”un ambasador” (fără a i se preciza clar identitatea).
În 2014, în plină campanie electorală, o ziaristă de la OradeSibiu laudă punctualitatea primarului Klaus Iohannis. Ca exemplu, este invocată o situație asemănătoare cu cea din articolul EvZ. De data aceasta, este vorba despre ”un jurnalist”, tot fără o identitate precizată, dar care a povestit o pățanie similară.
În ambele cazuri, punctualii (ValeriuStoica/Klaus Iohannis) ajung mai devreme la întâlnire. Pentru ca să fie completă coincidența, la fel și invitații (ambasador/jurnalist). Deși puteau să rezolve mai repede treaba, cei doi lideri îi țin la ușă/în așteptare, astfel încât întâlnirea să înceapă exact la ora fixată.
Două ipoteze, explicație pentru asemănare
Este foarte posibil ca apariția unor articole asemănătoare, în două ziare diferite, să fie o coincidență. Oamenii extrem de punctuali se comportă la fel, iar șansa a făcut ca un jurnalist să se afle la locul potrivit, în momentul potrivit pentru a relata întâmplarea-dovadă. (Și la întâlnirea cu jurnaliștii de la DCNews liderul PNL a venit exact la ora fixată-n. red.).
Altă ipoteză ar putea fi legată de strategiile de campanie. Lui Iohannis i se construiește un profil ”germanic”, în care punctualitatea este un punct forte. Artizanii campaniei lui Iohannis ar fi putut folosit concepte similare, chiar dacă nu s-au inspirat din articolul publicat la București. Apoi ar fi vectorizat informația, povestind întâmplarea unui jurnalist care ar fi transmis-o mai departe.
Punctualitatea lui Valeriu Stoica: "Întâlnire cu un ambasador"
În 2013, Evenimentul Zilei scrie că Valeriu Stoica avea o calitate de necontestat "Este cel mai punctual om pe care l-am văzut vreodată. Pe vremea când era preşedintele PNL avea o întâlnire fixată cu un ambasador la ora 9. Ambasadorul a ajuns la ora 8,45 şi îl aştepta în anticamera biroului de preşedinte al PNL. Pe la 8,50 a intrat pe poarta ministerului şi maşina lui Valeriu Stoica. Acesta nu mai cobora însă din ea. Pe la 8,55 m-a sunat directoarea lui de cabinet să mă roage să-i spun spun că a venit ambasadorul. Citea un ziar. M-a întrebat cât e ceasul. I-am spus că 8,55. Mi-a răspuns senin că la 9 are întâlnirea cu ambasadorul şi s-a afundat mai departe în lectură. A urcat scările spre biroul său la 8,59. La fel, la plecare, dacă întâlnirii îi erau alocate 15 minute (îşi întreba întotdeauna din vreme interlocutorii în legătură cu timpul de care au nevoie pentru a-şi expune problema), la capătul lor Valeriu Stoica se ridica în picioare indiferent de stadiul la care ajunsese discuţia şi îi întindea mâna invitatului său cu vorbele "Mi-a făcut mare plăcere".
Punctualitatea lui Klaus Iohannis: "Întâlnire cu un jurnalist"
În octombrie 2014, în presa din Sibiu apare un articol în care ziarista Mădălina Luca îl apreciază pe Klaus Iohannis pentru...punctualitate.
"De curând, un prieten jurnalist mi-a povestit un episod care ar trebui predat la cursurile despre caracter, organizare și punctualitate, dacă s-ar inventa vreodată așa ceva. Stabilise o întâlnire cu Klaus Iohannis, tot așa, pe la un 11:46. Ziaristul a ajuns mai repede cu vreo câteva minute. Tot mai repede, ieșise și primarul dintr-o sală unde oficiase o căsătorie. L-a găsit pe jurnalist așteptându-l în anticameră, l-a salutat, a trecut pe lângă el și a intrat în birou, unde a mai stat câteva minute, până a bătut ceasul 11:46. Pentru că aceea era ora cu care cazuseră de acord amândoi. Asta nu înseamnă impolitețe, ci o agendă pe care o respecți cu sfințenie, până la ultima secundă. E dovada clară că fiecare oră are aceeași valoare, unde scrie că întâlnirile se fixează doar la și jumătate, ori la fix? Și mai e atitudine, care obligă la comportament similar", a scris Mădălina Luca în ziarul OradeSibiu.
Sursa: OradeSibiu // Evenimentul Zilei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News