Data publicării:
Klaus Iohannis, PRIMUL interviu după ce Victor Ponta a fost la DNA
La 10 minute după declaraţia de presă prin care îi solicita în mod public demisia premierului, preşedintele a acordat un interviu Televiziunii Române.
VEZI ȘI: Victor Ponta, scrisoare deschisă către SUA, ambasade și UE
Klaus Iohannis a declarat, la TVR, că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie, el spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului şi că prima opţiune, cea mai bună, este o demisie a Guvernului.
Întrebat despre răspunsul primit de la premier la solicitarea de a demisiona, Klaus Iohannis a afirmat că Victor Ponta i-a spus că se va gândi la demisie şi va lua o decizie. Preşedintele a mai spus că în discuţiile pe care le va avea luni, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor politice, pe care i-a invitat la consultări privind Strategia de Apărare, va aborda şi cazul lui Victor Ponta.
Iată cele mai importante declarații ale președintelui:
Este o situație nemaiîntâlnită care are o greutate politică deosebită. Faptul că premierul este acuzat de fapte penale... ne pune într-o situație care trebuie gestionată repede și bine. Este inadimisbil ca o astfel de persoană să fie prim-ministru. România nu își permite acum o criză politică. De aceea, i-am cerut demisia lui Ponta.
Prezumția de nevinovăție funcționează, dar în politică lucrurile nu sunt atât de simple.
Victor Ponta mi-a spus că se va gândi și se va sfătui cu colegi din partid. Eu cred și sper ca Victor Ponta să își dea demisia. Sunt convins că este nevoie de o zi sau două în care lucrurile se clarifică și sper ca în cursul săptămânii viitoare să avem un deznodămâmt al acestei etape din criza politică.
Indiferent cum privim lucrurile, nu putem să facem abstracție de ce s-a întâmplat astăzi la DNA.
Este un lucru care are și va avea urmări profunde în politica românească.
Nu trebuie să ne facem iluzii. Situația este delicată și complicată.
Cu siguranță, luni vom aborda și această chestiune. Eu am înțeles că s-a solicitat deja permisiunea pentru începerea urmării penale în Camera Deputaților pentru Victor Ponta. Dacă solicitatea e acceptată, se intră în faza de urmărire penală.
Eu sper să nu ajungem până acolo (n.r. - întrebat dacă îl va suspenda pe Victor Ponta). Prima opțiune pe care o văd ca cea mai bună e o demisie a Guvernului care ne pune într-o situație inedită de a avea alt guvern, dar criza nu ar fi una profundă.
Solicitarea mea pentru parlamentari este simplă: atunci când se cere încuviințarea urmării penale, aceasta trebuie dată. Parlamentul nu poate să judece o speță de o asemenea natură. Nu poate decide Parlamentul dacă cineva este sau nu vinovat.
Situația va genera o problemă majoră de imagine a României în plan extern. Se va crea temerea unei instabilități politice pe care cred că putem să o evităm. Se creează un semn de întrebare: cum poate premierul să fie acuzat de fapte penale. Indiferent cum vom gestiona criza aceasta, avem daune de imagine pe plan extern.
(Cum veți lucra cu un premier pus sub acuzare?) Sper să nu fiu pus în această situație.
Este clar o coincidență (n.r - referitor la moțiunea de cenzură depusă de PNL). Dacă acest fapt va influența sau nu modul cum se va vota, eu tind să cred ca va influența. În general, cred că lumea va ține seama de această evoluție. Nu putem face abstracție de ce s-a întâmplat azi la DNA.
Noi suntem într-o fază foarte intensă de luptă anticoprupție, o fază care arată că mulți politicieni fie sunt acuzați de corupție, fie învinuiți de corupție. Este o situație îngrijorătoare pentru noi pentru că ne arată câți politicieni au fost în situația de a fi pur și simplu corupți. Sunt unii politicieni care au ceva de ascuns și se tem de această fază a luptei anticorupție. De-asta apar reacții de panică.
Pe măsură ce lupta devine alerta, există o reacție nu pot să spun din partea clasei politice, ci a unor politicieni care se simt poate vizați.
E o reacție pe care putem să o înțelegem, la nivel uman, dar nu o pot califica decât ca greșită.
Dar până la a schimba Codul Penal este cale lungă și nu accept.
Îmi mențin încrederea în instituțiile menționate de dvs: ÎCCJ și DNA. Am încredere în sistemul de justiție din România.
Eu dau mesaje ferme de susținere a justiției. Eu dau mesaje destul de clare. Azi am dat un mesaj foarte scurt care nu poate fi interpretat decât într-un singur fel: am cerut demisia premierului. Nu îmi place să fac spectacol politic, dar atunci când calcă greșit, fiți siguri că voi fi printre primii care atenționează.
Dacă unii senatori au anumite nelămuriri, există căi foarte formale prin care pot cere clarificări
A fost o inițiativă nefericită (cum a fost a lui Tăriceanu) să îmi scrie mie o scrisoare deschisă. Constituția menționează că CSM e garantul independenței justiției.
Este greșit după pararea mea că pornind de la speța foarte concretă să se acuze paușal persoane din conducerea sistemului judiciar sau să se pună sub semnul întrebării activitatea acestora. Dacă există probe, CSM le va analiza și va da un verdict.
Despre votul prin corespondență: Mi-aș fi dorit să avem un progres mai rapid în Parlament pe această legislație.
Nu am uitat promisiunile mele din campanie.
Știrea inițială:
"Telespectatorii TVR sunt primii care află mai multe despre evenimentul care ţine astăzi, 5 iunie, titlurile tuturor jurnalelor de ştiri. Imediat după declaraţia de presă prin care îi solicita în mod public demisia premierului Victor Ponta, în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse, preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu Televiziunii Române.
Interviul realizat de Ramona Avramescu poate fi urmărit integral în cadrul unei Ediţii speciale, difuzată vineri, 5 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+", anunță Televiziunea Română.
VEZI ȘI: Laura Codruța Kovesi, prima declarație despre chemarea lui Victor Ponta la DNA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News