Klaus Iohannis, la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea U.S. EXIM Bank pentru Unitățile 3 și 4  de la Cernavodă
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri, 9 noiembrie 2022, alături de Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, la ceremonia de înmânare a celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea U.S. EXIM Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt.

Documentele au fost înmânate de către Președintele U.S. EXIM Bank, Reta Jo Lewis, ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

Cele două scrisori de intenție din partea U.S. EXIM Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4 și un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru continuarea demersurilor comune româno-americane de promovare a securității energetice, în paralel cu atingerea obiectivelor în materie de schimbări climatice, dezvoltarea surselor regenerabile și a energiei nucleare fiind elemente cheie în realizarea cu succes a tranziției verzi. În context, Președintele României a subliniat că garantarea securității energetice se poate realiza numai prin asigurarea disponibilității energiei, evidențiind ambiția României de a realiza pași concreți către independența energetică, cu beneficii pentru cetățeni, întreprinderi și întreaga regiune.

Vezi și: Ciucă: Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, finalizate în 2030. Statele Unite le finanțează cu 3 miliarde dolari

Președintele Klaus Iohannis a salutat înmânarea celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea U.S. EXIM Bank, acesta fiind un prim pas pentru materializarea obiectivului de construire a Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care vor contribui la creșterea nivelului de energie electrică disponibilă, în beneficiul cetățenilor României.

La rândul său, Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, a exprimat aprecierea pentru rolul principal asumat de România prin dezvoltarea proiectelor energetice în domeniul nuclear, ca alternativă viabilă pentru producerea de energie curată. În acest sens, oficialul american a evidențiat relevanța Parteneriatului Strategic al Statelor Unite ale Americii cu România și sprijinirea demersurilor României de creștere a ponderii domeniului nuclear în mixul energetic național, atât prin construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni, cât și prin retehnologizarea și extinderea Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel