Iohannis: Nicolae Ciucă, premierul desemnat! Ciucă: Vom negocia cu toate forțele responsabile / LIVE TEXT / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Iohannis
Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial, joi după-amiază, nominalizarea actualului ministru al Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcţia de premier. Anunțul a fost făcut după consultările de joi de la palatul Cotroceni.

Iată cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Discuțiile de azi au fost considerabil mai bune

Acum este nevoie de o soluție reală! Acum este nevoie de un guvern care să rezolve problemele, să terminăm cu criza de preocupări

Criza a durat deja prea mult, e inadmisibil să continuăm în acest stil

Iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc

E nevoie de un guvern cu drepturi depline!

În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana lui Nicolae Ciucă, aici, prezent

Am decis să-l desemnez candidat pe domnul Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, primele declarații

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, ulterior, că va negocia cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul să fie aprobat în Parlament.

„Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să beneficieze de tot ceea ce poate un Guven în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde”, a spus Nicolae Ciucă, după ce a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis.

„Vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și de asemenea să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a mai spus Ciucă.

Klaus Iohannis va susţine, joi, la ora 14,05, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Președintele a avut, joi, consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier.

VEZI ȘI: Ciolacu, declarații după consultările de la Cotroceni

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că în momentul în care va exista un prim-ministru desemnat, social-democraţii vor avea un dialog pentru crearea unei majorităţi parlamentare, apoi vor lua o decizie.

Întrebat dacă PSD va avea discuţii cu premierul desemnat şi cu liderii PNL pentru susţinerea unui guvern minoritar, Ciolacu a spus: ”Eu cred că PNL nu are opţiuni, fiindcă PNL are o decizie că nu discută cu PSD. Aşa ştiu eu. Nu cred că liderii PNL încalcă statutul ca să vorbească cu noi. Mai mult, ca să ai o opţiune, înţeleg că a fost un dialog între PNL şi PSD, nu a existat acest dialog până în acest moment privind formarea unei majorităţi. Conform spiritului Constituţiei, PSD a câştigat alegerile şi atunci PSD nu poate face parte dintr-un guvern cu largă majoritate fără să aibă prim-ministrul desemnat din partea PSD. (...) În acest moment nu avem un candidat de prim-ministru desemnat. În momentul în care vom avea un prim-ministru desemnat, vom avea un dialog pentru crearea unei majorităţi şi vom vedea ce decizie vom lua”.

Partidul Naţional Liberal s-a prezentat la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier - ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru un guvern minoritar alături de UDMR, a anunţat, joi, preşedintele PNL, prim-ministrul interimar Florin Cîţu.

Kelemen Hunor, despre desemnarea lui Ciucă: Pe palierul politic e o problemă

Pot accepta în acest moment o astfel de soluție, că este o situație excepțională, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru a forma noul guvern, însă afirmă că ”pe palierul politic e o problemă”.

”Nicolae Ciucă este un militar excepțional, care a muncit și a fost în teatrele de război. Pe palierul politic e o problemă. Nu este foarte uzual, în ultima perioadă... În țările democratice niciun militar nu a condus guverne. (...) Avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și dorința de a căuta o soluție rapidă, poate nu pe termen foarte lung, dar suntem deschiși la dialog”, spune liderul UDMR.

Kelemen Hunor afirmă că că va avea o discuție cu Nicolae Ciucă, dacă acesta va fi desemnat să formeze guvernul.

”Repet, nu avem o problemă cu persoana lui Nicolae Ciucă. Aici e un principiu că în vremuri normale nu prea sunt guvernele conduse de militari, fie și în retragere. Da, pot accepta în acest moment o astfel de soluție, că este o situație excepțională”, adaugă Kelemen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel