Klaus Iohannis ar putea să-i ia locul Ursulei von der Leyen. Ce șanse i se dau
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Klaus Iohannis apare pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen realizată de Euronews Italia.

Un posibil al doilea mandat al Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene se clatină. Controversele legate de rolul acordat și apoi retras lui Markus Pieper, dar și ezitărilor manifestate în gestionarea crizei din Orientul Mijlociu pun sub semnul întrebări susținerea sa.

Vezi și: Cine îi va conduce campania Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat. Mișcare controversată

În acest context, pe lista Euronews Italia, cu posibilii înlocuitori ai Ursulei von der Leyen, pe lângă Mario Draghi, Kristalina Georgieva, Andrej Plenković, Roberta Metsola, Kyriakos Mitsotakis, Christine Lagarde, s-ar afla și președintele Klaus Iohannis.

Cum este văzut Klaus Iohannis

Dacă Charles Michel, președintele Consiliului European, - care va fi unul dintre principalii intermediari în negocierile pentru următoarele poziții de vârf din UE -  ar greși și Europa ar opta pentru o altă Comisie "geopolitică", atunci numele președintelui României ar putea intra în discuție, potrivit analizei Euronews. Să nu uităm că Iohannis își dorește și postul de secretar general al NATO, însă premierul olandez Mark Rutte pare să se bucure de un avantaj.

Astfel, Iohannis ar avea deja o viziune bine definită asupra apărării Europei și ar putea fi luat în calcul pentru viitoarea Comisie.

Ca argument pro, se amintește faptul că este candidat dintr-o țară estică și membru al PPE Când vine vorba, însă, de lucrurile care ar putea să-l împiedice pe Klaus Iohannis, se face referire la rezultatul candidaturii la NATO.

Pare că este privit în mod favorabil în Consiliul European, dar totul depinde de obținerea unei majorități din partea PPE în Parlament.

Vezi și: Klaus Iohannis, întrebat în ce condiții l-ar susține Mark Rutte la șefia NATO. "Am avut câteva discuții foarte bune în plan diplomatic" 

Informație ”șocantă” despre relația Iohannis - Erdogan, dezvăluită de Ponta. De câte ori a fost președintele la Ankara ca să-l susțină Turcia la NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel