Klaus Iohannis a semnat decretul. Petre Daea, noul ministru al Agriculturii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Petre Daea
Facebook Petre Daea
Petre Daea este oficial noul ministru al Agriculturii. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea sa în funcţie. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 8 iulie 2022, decretul de numire în funcția de membru al Guvernului a domnului Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, ora 13:00, la Palatul Cotroceni, transmite Administraţia Prezidenţială. 

Petre Daea, primele declarații ca ministru propus pentru Agricultură. ”Văd cu multă îngrijorare și cu mult regret”

Întrebat cum vede soluțiile pentru agricultură și seceta cu care se confruntă țara în prezent, Petre Daea a afirmat că ”o văd cum am văzut-o întotdeauna. Să facem în fiecare zi ce trebuie în așa fel încât să fie bine țării și fermierii să simtă acest lucru”. Daea a recunoscut meritele ministrului demisionar Chesnoiu și a adăugat că acesta ”a privit în viitor” prin inițiativele avute. 

”În prima oră a activității mele mă voi ocupa de acest lucru, pentru că în 2017, știți foarte bine, că după 11 noaptea eram la pompa Cama din Giurgiu. Așa voi face și imediat după ce voi depune jurământul, să mă duc în șantierul muncii, al obiectivelor de investiții atât de necesare, tot ceea ce înseamnă sistemul de irigații. Aici e o abordare mult mai largă pe care o voi prezenta atunci când este încheiat acest proces juridic”, a spus Petre Daea. 

Conform unei informații menționate de un reporter prezent la declarațiile de presă, România va fi afectată în următoarele trei săptămâni de fenomene meteo extreme, iar culturile ar putea avea de suferit. ”Sunt informațiile colegului dumneavoastră, domnul Barna de la mediu”, a spus reporterul

”Nu cred. Sigur, domnul Barna se referă la seceta pedologică, dar procesele biologice sunt legate de mai mulți factori pe care îi cunosc agronomii. În sistemele de irigații, culturile sunt bune și asta datorită măsurilor excepționale luate de ministrul Chesnoiu și anume acordarea gratuită a apei până la stațiile de punere sub presiune și punerea sub presiune a apei de la stațiile hidraulice, cu reducerea energiei cu 50%. Această măsură a făcut ca în perimetrul irigabil plantele să nu sufere și vegetația să fie normală, producțiile fiind pe măsură”, a mai spus Daea. 

Întrebat de lipsa proiectelor de irigații din PNRR, Daea a răspuns că vede acest lucru ”cu multă îngrijorare și cu mult regret. Cu îngrijorare pentru că nu am înțeles de ce nu s-a putut să se prezinte Uniunii Europene acest interes formidabil pentru Europa. Nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată. În al doilea rând nu mi-am putut imagina ca inginer în domeniu să nu existe argumentele tehnice prezentate la Comisie în așa fel încât să asiguri UE de două culturi extrem de importante, anume de cultura de soia, pentru că Europa este tributară la producția de soia și depinde de importuri și cultura porumbului”, a spus ministrul desemnat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel