Kelemen Hunor vrea modificarea Constituției
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
hunor
hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că este nevoie de o modernizare foarte "serioasă şi profundă" a Constituţiei. Principalul articol vizat de UDMR pentru modificare este cel privind caracterul naţional al statului, dar acesta nu este singurul.

[caption id="attachment_230904" align="alignleft" width="310"] foto: mediafax[/caption]

Kelemen Hunor a declarat, luni, la Sfântu Gheorghe, că scopul Uniunii este de a avea o reprezentare puternică în viitorul Parlament, deoarece în următorul mandat se vor aborda mai multe teme majore, printre care şi modificarea Constituţiei, conform mediafax.

În acest context, Kelemen Hunor a afirmat că UDMR nu vizează doar modificarea sintagmei de "stat naţional", ci şi modificarea altor articole ale Constituţiei pe care le consideră "a fi depăşite".

"Noi vrem să modernizăm statul român. În Constituţie sunt multe, multe probleme, iar prima dată trebuie modificat articolul care interzice modificarea primului articol, care este un nonsens. Până la urmă, Constituţia României a fost făcută şi a fost votată de oameni, deci nu e dată de Dumnezeu. Eu înţeleg că în Biblie nu se poate modifica Apocalipsa de om, dar să interzici în Constituţie să modifici un anumit articol şi să nu ţii cont de realităţile, de evoluţia societăţii, de evoluţia Uniunii Europene eu cred că este o gândire cam îngustă şi dintr-un alt secol. În continuare noi suntem interesaţi să modernizăm Constituţia, inclusiv în ceea ce priveşte primul articol şi, când vorbim de articolul unu, vorbim doar de sintagma de «stat naţional», nu şi de celelalte sintagme. Această propunere a existat, există şi va fi susţinută în continuare", a explicat preşedintele UDMR.

Hunor a declarat că sunt multe probleme la fel de importante în Constituția României, cum ar fi structura celor două camere ale Parlamentului, atribuţiile acestora, relaţia dintre Preşedinţie şi Guvern sau chestiunile Curţii Constituţionale.

"Trebuie să vedem dacă vrem într-adevăr o Curte Constituţională atât de puternică încât deciziile curţii să nu fie niciodată şi de nimeni supervizate. De fapt, în Uniunea Europeană, dacă vă uitaţi, cu excepţia a două ţări, în toate cazurile deciziile Curţii Constituţionale pot fi revizuite. Aşa a fost şi în România până în 2003, când am făcut o prostie când am eliminat această posibilitate. Deci, eu spun că sunt foarte, foarte multe probleme în Constituţia României care deja au fost depăşite de situaţie şi de evoluţia societăţii şi trebuie o amendare foarte serioasă şi profundă. Deci, când vă gândiţi la UDMR să nu vă gândiţi doar la articolul unu, avem idei şi în alte zone, la fel de importante, dar nu renunţăm nici la această idee", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel