Data publicării:

Kara-Murza, activist anti-Kremlin încarcerat, este de negăsit de o săptămână

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube FRONTLINE PBS | Official
Captură de ecran / Foto: Video Youtube FRONTLINE PBS | Official

Află în articol mai multe despre cazul criticului Vladimir Kara-Murza.

Rudele lui Vladimir Kara-Murza sunt din ce în ce mai îngrijorate pentru bunăstarea acestuia, după ce nu au comunicat cu el de o săptămână.

Nu știm nimic despre Vladimir din 2 iulie, când a fost văzut ultima dată de avocat”, a scris marți soția sa, Evgenia Kara-Murza, pe X, adăugând că avocații săi au fost informați că a fost transferat la un  penitenciar spital pe 4 iulie.

Kara-Murza, un critic vocal al lui Putin și jurnalist laureat al Premiului Pulitzer, ispășește o pedeapsă de 25 de ani pentru trădare și alte acuzații la Omsk, un oraș aflat la peste 2.000 de kilometri de Moscova.

Captură de ecran / Foto: Video X POLITICOEurope

La momentul condamnării sale, în aprilie anul trecut, susținătorii săi au susținut că închisoarea l-ar putea costa viața, jurnalistul suferind deja de o afecțiune gravă după ce a fost otrăvit misterios de două ori.

De la moartea subită a liderului opoziției Aleksei Navalnîi în februarie, aceste temeri s-au intensificat.

Având în vedere istoricul autorităților ruse în materie de ofuscare și declarații false, locația sa reală nu poate fi stabilită”, a declarat într-un comunicat Fundația Rusia Liberă, un ONG, calificând refuzul de a permite avocaților săi să îl viziteze drept o încălcare a normelor ruse și internaționale.

Schimb de prizonieri

Se zvonește că jurnalistul Kara-Murza, care are dublă cetățenie, rusă și britanică, se numără printre cei care ar putea face obiectul unui schimb de prizonieri, alături de reporterul american încarcerat Evan Gershkovich și de fostul pușcaș marin american Paul Whelan, conform POLITICO.

Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal, a fost reținut în orașul Ekaterinburg în luna martie a anului trecut. 

Foto: Agerpres

În documente judiciare, procurorii l-au acuzat pe Gershkovich că a colectat ”informații secrete” la o uzină de apărare ”conform instrucțiunilor CIA”, o acuzație care prevede o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Procesul acestuia a început, cu ușile închise, pe data de 26 iunie.

Într-un interviu acordat comentatorului Tucker Carlson la începutul acestui an, președintele rus Vladimir Putin a dat de înțeles că ar dori să îl schimbe pe Gershkovich cu Vadim Krasikov, un asasin condamnat la închisoare pe viață în Germania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel