Kamila Valieva tratată într-un mod ”înfricoșător” de antrenoarea sa. Bach se declară îngrijorat
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Comportamentul echipei sportivei Kamila Valieva i-a îngrijorat pe oficialii Comitetului Olimpic Internațional

Kamila Valieva devine ca de afiș pentru o gravă problemă a lumii sportului: dopingul. Însă, s-ar putea ca acest fapt să fie doar vârful unui iceberg care implică exploatare, abuz emoțional și aviditatea pentru gloria trăită de o serie de adulți prin ea. 

A fost „înfricoșător” să vadă cât de „rece” a fost tratată sportiva de antrenoarea ei rusă după mai multe căzături în numărul ei de patinaj artistic de joi, spune președintele Comitetului Olimpic Internațional Thomas Bach. Valieva, împovărată de un scandal de dopaj și de întrebări legate de permisiunea să concureze, a făcut multe greșeli în numărul performat în proba la liber. 

”De ce te-ai oprit din a lupta?”

Nu a fost nici o îmbrățișare și nici o mângâiere pentru tânăra de 15 ani de la antrenoarea Eteri Tutberidze când a ieșit de pe gheață, în schimb a fost întrebată „de ce te-ai oprit din a lupta?”.

Bach a spus că incidentul a stârnit îngrijorări pentru viitorul acesteia, adăugând: „Când apoi am văzut cum a fost primită de cel mai apropiat anturaj al ei, cu ceea ce părea a fi o răceală extraordinară, a fost înfricoșător să văd asta, mai degrabă, decât să-i ofere confort sau să încerce să o ajute”. 

Tutberidze, ale cărei metode de antrenament erau deja sub scrutinul experților, a pus mâna pe tânăra rusă în timp ce își aștepta scorul. Cu doar câteva momente înainte, aceasta insistase să știe: "de ce ai renunțat? Explică-mi, de ce?".

Președintele COI se declară îngrijorat

Bach a spus că a fost „foarte, foarte deranjat” de ceea ce a văzut când a urmărit competiția la televizor.

„Toate acestea nu îmi dau prea multă încredere în acest anturaj apropiat al lui Kamila, nici în ceea ce s-a întâmplat în trecut, nici în ceea ce privește viitorul. Cum să te descurci, cum să te adresezi, cum să tratezi un atlet minor la vârsta de 15 ani, sub un stres mental atât de evident”, a adăugat el.

Valieva face obiectul unei investigații anti-doping după ce a fost testată pozitiv pentru trimetazidină, medicamentul pentru angină pectorală. Agenția Mondială Antidoping (Wada) a mai spus că va investiga anturajul Valievei, inclusiv pe antrenori, medici și alți adulți din jurul ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel