Kamala Harris, favorită la Casa Albă într-un sondaj Reuters. Chirieac arată ce s-a întâmplat, în trecut, când a fost o situație similară
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Vicepreședinta Kamala Harris a obținut un avans marginal de două puncte procentuale față de republicanul Donald Trump, după ce președintele Joe Biden și-a încheiat campania pentru realegere și a pasat ștafeta către ea, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

Rezultatul reprezintă o schimbare semnificativă față de sondajul Reuters de săptămâna trecută, care arăta că Biden avea un deficit de două puncte procentuale în fața lui Trump, înainte de a-și anunța retragerea din cursă, duminică. Noul sondaj, efectuat luni și marți, a acoperit opiniile americanilor în urma Convenției Naționale Republicane, unde Trump a acceptat oficial nominalizarea, și în urma anunțului lui Biden de a o susține pe Harris.

Harris, care a obținut suficiente voturi interne pentru a primi, din punct de vedere matematic, nominalizarea democraților, conduce în fața lui Trump cu 44%, față de 42%, în sondajul național, o diferență în marja de eroare de 3 puncte procentuale. Într-un sondaj Reuters din 15-16 iulie, Harris și Trump erau la egalitate cu 44%, iar în sondajul din 1-2 iulie, Trump avea un avans de un punct procentual, ambele rezultate fiind în marja de eroare.

Aproximativ 56% dintre alegătorii înregistrați au fost de acord cu afirmația că Harris, în vârstă de 59 de ani, este „ageră și capabilă din punct de vedere mintal să facă față provocărilor,” comparativ cu 49% care au spus același lucru despre Trump, în vârstă de 78 de ani. Doar 22% dintre alegători l-au evaluat pe Biden astfel.

Aproximativ 80% dintre alegătorii democrați au declarat că au o părere favorabilă despre Biden, comparativ cu 91% care au spus același lucru despre Harris. Trei sferturi dintre alegătorii democrați au fost de acord cu afirmația că partidul și alegătorii ar trebui să o susțină acum pe Harris, doar un sfert spunând că mai mulți candidați ar trebui să concureze pentru nominalizarea partidului.

Problemele cele mai mari pentru Trump au venit când alegătorilor din sondaj li s-a pus, pe un buletin ipotetic de vot, numele candidatului independent Robert F. Kennedy Jr.

Kamala Harris ar câștiga, în cazul acesta, cu 42%, în timp ce suportul față de Trump ar scădea la 38%, un avantaj în afara marjei de eroare. Kennedy, preferat de 8% dintre alegători în sondaj, nu a reușit încă să se califice pe buletinele de vot în multe state înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Sondajul, care a fost realizat online, a chestionat 1.241 de adulți americani la nivel național, inclusiv 1.018 alegători înregistrați.

În ce măsură contează sondajele la nivel național, din moment ce câștigătorul nu e desemnat de votul popular

„În campania din 2016, Hillary Clinton era permanent în fața lui Donald Trump, dar în realitate a pierdut. Și în Statele Unite, ca și în România, sondajele sunt adesea utilizate ca instrumente de campanie, ăsta este adevărul. Se întâmplă deci la casele cele mai mari, că America are cea mai mare casă, și albă, pe deasupra”, a precizat analistul Bogdan Chirieac, la Antena 3-CNN, referitor la noul sondaj Reuters.

Reamintim că sondajele la nivel național din SUA pot măsura doar intenția votului popular la nivelul întregii țări. Hillary Clinton apărea în avantaj pe sondaje, în 2016, tocmai datorită acestui detaliu.

Rezultatul final, al votului popular, în 2016, chiar a arătat-o învingătoare pe Clinton, cu un avans de aproape 3 milioane de voturi în fața lui Trump, așa cum preziceau și sondajele.

Cu toate acestea, Trump a câștigat atunci alegerile pentru că sistemul electoral din SUA nu oferă victoria candidatului cu cele mai multe voturi la nivel național, ci aceluia care reușește să câștige alegerile în cele mai importante state. Fiecare stat are atribuite câte un număr de puncte electorale (colegii electorale), în funcție de importanța lui. Trump a reușit în 2016 să câștige lupta în statele cheie, ceea ce i-a oferit un mandat la Casa Albă, în ciuda votului popular la nivelul întregii țări.

Statele cheie în această rundă de alegeri sunt:

  • Arizona
  • Wisconsin
  • Michigan
  • Pennsylvania
  • Georgia

Pe lângă acestea, statul Nebraska a fost foarte important în 2020, cetățenii de acolo votând cu Biden, deși, din punct de vedere istoric, acela este un stat republican. Rămâne de văzut dacă Kamala Harris poate păstra harta albastră acolo. 

Totodată, important mai este statul Nevada, unde are reședința Donald Trump, dar care a votat, în mod surprinzător, tot cu Biden la alegerile din 2020.

Și Carolina de Nord este, de asemenea, considerat un stat indecis care ar putea înclina balanța.

Sondaje detaliate din statele cheie apar de obicei mult mai aproape de alegeri, iar abia atunci analiștii politici și liderii de campanie își fac o opinie finală cu privire la potențialul câștigător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel