Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu au voie credincioșii să facă astăzi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Joia Albă din Săptămâna Luminată, cunoscută și sub numele de Joia Rea, marchează a cincea zi din Săptămâna Luminată. În această zi, sunt respectate anumite trradiții și obiceiuri.

În Bihor, Săptămâna Luminată este dedicată comemorării morților și este cunoscută sub numele de Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților. Conform tradiției, cei care trec în neființă în ziua de Paști și în prima săptămână ulterioară, numită Săptămâna Luminată merg direct în Rai, indiferent de greșelile lor, deoarece ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului sunt închise.

Slujbele bisericești din această perioadă sunt deosebite, concentrându-se pe învierea Mântuitorului din morți.

Joia Albă este denumită și Joia Verde, fiind o zi în care  se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Conform superstiției populare, cei care muncesc în această zi atrag ghinionul, seceta și dăunătorii asupra gospodăriei lor. Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie. De asemenea, este interzis spălatul sau albitul rufelor.

În această zi, nu ar trebui să se călătorească deoarece se crede că cei care pleacă la drum ar putea întâmpina dificultăți, iar cei care muncesc ar putea suferi consecințe financiare grave, inclusiv calamități naturale.

În Joia Albă, se desfășoară și un ritual al morților, care implică purtarea a 44 de găleți cu apă și aprinderea a două lumânări la cele patru colțuri ale curții. Apa astfel sfinţită se varsă apoi în fântâna din curte. De asemenea, rromii respectă o tradiție veche de șapte decenii, care le oferă ocazia să se întâlnească cu rudele din țară și din străinătate.

În această zi, este obiceiul să se "fure" fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar eventualele conflicte familiale sunt adesea soluționate în această zi.

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţești împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel