Data publicării:

Joe Biden ia în considerare lovirea activelor navale iraniene ca răspuns la atacurile din Iordania. Trump îl acuză că nu a reușit să descurajeze Teheranul

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Joe Biden ia în calcul lansarea unor lovituri asupra activelor militare iraniene din Golful Persic, după ce trei americani au fost uciși în Iordania de o dronă susținută de Teheran.

Joe Biden ia în calcul lansarea unor lovituri asupra activelor militare iraniene din Golful Persic, după ce trei americani au fost uciși în Iordania de o dronă susținută de Teheran.

Președintele a cerut consilierilor să îi prezinte opțiuni privind modul în care să răspundă la atac fără a antrena SUA într-o bătălie în Orientul Mijlociu, relatează Politico.

Persoane din interior au dezvăluit că orice bombardament de răzbunare va avea loc în zilele următoare, în timp ce comandantul-șef și șefii militari studiază o serie de ținte.

Temerile de război au fost stârnite la sfârșitul săptămânii trecute, când o dronă sinucigașă susținută de Iran a ucis trei soldați americani într-o bază izolată din apropierea graniței Iordaniei cu Siria.

Victimele au fost numite luni ca fiind specialistul Kennedy Ladon Sanders, în vârstă de 24 de ani, specialistul Breonna Moffett, în vârstă de 23 de ani, și sergentul William Rivers, în vârstă de 46 de ani.

Milițiile susținute de Iran, care se autointitulează Axa Rezistenței, au lansat, de asemenea, peste 160 de lovituri asupra unor ținte americane de la atacul terorist din 7 octombrie comis de Hamas.

Aceasta intervine într-un moment delicat pentru Casa Albă, Biden nefiind văzut luni după ce a stârnit temeri legate de sănătate din cauza unui discurs cu bâlbâieli în Carolina de Sud.

Între timp, secretarul apărării, Lloyd Austin, s-a întors de curând la birou după ce a lipsit pentru a fi operat de cancer la prostată.

Duminică, Axa a revendicat responsabilitatea pentru atacul asupra avanpostului din Iordania, afirmând că acesta a fost o "continuare a abordării noastre de a rezista forțelor de ocupație americane în Irak și în regiune".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat luni că milițiile "nu primesc ordine" din partea Iranului și acționează independent.

Dar Teheranul este cunoscut pe scară largă ca fiind forța motrice a atacurilor asupra țintelor americane. Potrivit The New York Times, proprii consilieri ai lui Biden recunosc că eforturile de a lovi ținte din regiune ca răspuns la atacurile cu drone și rachete - pentru a "restabili descurajarea", spune administrația - au eșuat.

Președintele, care nu a fost văzut în public luni, dar a apărut în fotografii de la Casa Albă întâlnindu-se cu consilierii săi, a ordonat echipei sale să întocmească o listă de opțiuni de ripostă.

Politico a relatat că acestea includ atacarea personalului iranian din Siria sau Irak, sau a activelor navale iraniene din Golful Persic.

Reacția lui Donald Trump

Iranul a sugerat că orice lovitură în interiorul Iranului ar depăși o linie roșie. Fostul șef de cabinet al CIA, Jeremy Bash, a declarat că escaladarea este "inevitabilă".

El a spus: Biden "nu poate evita provocările internaționale chiar și într-un an electoral". Acesta a adăugat: "Există sentimentul că măsurile noastre de descurajare de până acum nu au fost primite de Teheran așa cum am sperat, așa că escaladarea este inevitabilă".

Republicanii, în frunte cu Trump, îi cer lui Biden să ia măsuri decisive. Trump a dat înapoi de la atacarea Iranului în noiembrie 2020, la scurt timp după alegeri.

El a cerut opțiuni privind atacarea principalului sit nuclear iranian, la o zi după ce un raport al organismului de supraveghere al ONU a arătat că Iranul a terminat de mutat o primă cascadă de centrifuge avansate de la o instalație supraterană de la principalul său sit de îmbogățire a uraniului la una subterană, într-o nouă încălcare a acordului său nuclear din 2015 cu marile puteri.

Dar Trump a decis în cele din urmă să nu facă acest pas dramatic, îngrijorat în privat de implicațiile unui război total cu Iranul.

Duminică, Trump a declarat că ar fi fost mai dur împotriva Iranului. "În urmă cu trei ani, Iranul era slab, falit și total sub control", a scris el pe Truth Social.

"Mulțumită politicii mele de presiune maximă, regimul iranian abia putea strânge doi dolari pentru a-și finanța proxeneții teroriști", a mai completat fostul președinte.

El a spus că vina a aparținut deciziei lui Biden din septembrie de a debloca 6 miliarde de dolari în numerar iranian, deținut în Qatar, ca răspuns la eliberarea de către Iran a cinci ostatici americani.

Trump a spus că Biden finanțează acum "vărsarea de sânge și carnagiul" și a condamnat decizia.

"Acest atac nu ar fi avut loc NICIODATĂ dacă aș fi fost președinte, nici măcar o șansă - La fel cum nu ar fi avut loc atacul Hamas susținut de Iran împotriva Israelului, nu ar fi avut loc războiul din Ucraina și am fi avut în acest moment pace în întreaga lume. În schimb, ne aflăm în pragul celui de-al treilea război mondial.....", a scris Trump pe Truth Social, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel