Jocurile Olimpice de la Paris: Până la 40 de țări ar putea boicota evenimentul, spune ministrul sportului polonez
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Primarul Parisului nu-i vrea pe sportivii ruși la Jocurile Olimpice/ Foto Ilustrativ Pixabay
Primarul Parisului nu-i vrea pe sportivii ruși la Jocurile Olimpice/ Foto Ilustrativ Pixabay
Până la 40 de țări ar putea boicota următoarele Jocuri Olimpice, făcând întregul eveniment inutil, a declarat ministrul polonez al sportului și turismului, Kamil Bortniczuk.  

Comentariile sale au venit după ce Polonia, Lituania, Estonia și Letonia au respins împreună un plan al Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de a permite rușilor și belarușilor să concureze în 2024, scrie BBC.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă se va întâmpla acest lucru.

Dar CIO a transmis joi că orice boicot ar „pedepsi atleții”.

Bortniczuk a spus că ar fi posibil să se construiască o coaliție de 40 de țări, printre care Marea Britanie, Statele Unite și Canada, pentru a sprijini un blocaj asupra planurilor CIO înainte de o întâlnire din 10 februarie.

El a adăugat: „Având în vedere acest lucru, nu cred că ne vom confrunta cu decizii grele înainte de Jocurile Olimpice și, dacă ar fi să boicotăm Jocurile, coaliția din care vom face parte va fi suficient de largă pentru a face ca organizarea Jocurilor să fie inutilă”.

CIO a anunțat săptămâna trecută că va „explora o cale” pentru a permite sportivilor ruși și belarusi să concureze la Paris sub un steag neutru, adăugând că „niciun sportiv nu ar trebui împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului”.

Mișcarea a provocat indignare, guvernul Marii Britanii afirmând că planul este potrivit doar pentru „o lume departe de realitatea războiului”.

Ministrul sportului ucrainean, Vadym Guttsait, a declarat că organismele sportive ale țării trebuie să „consolideze comunicarea” cu federațiile internaționale pentru a menține în vigoare o interdicție pentru sportivii ruși și belarusi, care a fost impusă de comitetul executiv al CIO imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Cu toate acestea, președintele CIO, Thomas Bach, a spus de atunci că aceasta a fost intenționată doar ca o măsură „de protecție” față de acești sportivi, iar acum insistă că nu ar trebui să fie discriminați.

Joi, miniștrii sportului din Letonia, Lituania, Estonia și Polonia au declarat că „orice efort al Comitetului Olimpic Internațional de a aduce înapoi sportivii ruși și belarusi în competiții, chiar și sub un steag neutru, ar trebui respins”.

Ei au adăugat: „Eforturile de a returna sportivii ruși și belarusi la competițiile sportive internaționale sub steagul neutralității legitimează deciziile politice și propaganda pe scară largă a acestor țări”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel