JO 2012: Michael Phelps, sportivul cu cele mai multe medalii din istoria olimpică
Data publicării:
Autor: Tole Lavinia
WhatsApp

Americanul Michael Phelps a intrat marți în istoria Jocurilor Olimpice. Înotătorul a devenit cel mai medaliat atlet din toate timpurile după ce a obținut argintul la 200 de metri fluture și aurul la 4x200 de metri liber.

Sportivul de 27 de ani deține în total 19 medalii, dintre care 15 de aur, două de argint și două de bronz. Phelps își poate mări palmaresul cu încă trei medalii, căci urmează să evolueze la 200 de metri mixt, la 100 de metri fluture și la ștafeta de 4X100 de metri mixt.

 Acesta a depășit recordul de 18 medalii deținut de gimnasta sovietică Larisa Latânina, după ce a obținut aurul cu stafeta SUA la proba de 4x200 de metri liber. După stafeta SUA, au urmat pe podium cea a Franței și apoi a Chinei. Potrivit RFI, Phelps nu s-a putut bucura complet recordul său, atletul fiind întrecut de sud-africanul Chad Le Clos chiar la specializarea sa, 200 de metri fluture.

           Noua revelație a înotului este însă chinezoaica de 16 ani, Ye Shiwen, care a cucerit a doua sa medalie de aur la doar trei zile după ce stabilise un nou record mondial în proba de 400 de metri mixt.

            Polemica asupra acestei performanțe s-a întețit după ce americanul John Leonard, director executiv al Asociației Internaționale a Antrenorilor de Natație a calificat-o drept “suspectă”. “ Tot ceea ce spun este că istoria sportului nostru arată că de fiecare data când asistăm la ceva- și zic cu ghilimele- care ține de incredibil, se dovedește că este vorba de dopaj”, a declarant antrenorul pentru The Guardian.

            Ya Schiwen a respins această acuzație: “ Nu se pune problema dopajului, echipa chineză are o politică fermă”, a susțin ea. De asemenea, tatăl atletei a negat pentru RFI posibilitatea ca tânăra să fi încălcat vreo regulă: “ Presa occidentală a dat întotdeauna dovadă de aroganță și suspiciune cand a venit vorba de chinezi”.

            

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel