Jared Isaacman, viitorul șef al NASA, propune o prezență militară americană în spațiu

Jared Isaacman, miliardarul ales de fostul președinte Donald Trump să fie viitorul administrator al NASA, a stârnit controverse cu propunerea sa ambițioasă de a trimite trupe americane în spațiu.
Citește și: Apple și Google, îndemnate de un comitet al Camerei Reprezentanților să se pregătească să renunțe la TikTok
Considerând această mutare „absolut inevitabilă”, Isaacman a explicat că prezența militară în spațiu este necesară pentru a proteja americanii care vor lucra pe orbita joasă a Pământului.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței Spacepower 2024, organizată de Asociația Space în Orlando, Florida. „Aceasta este direcția pe care o va urma omenirea”, a spus Isaacman, subliniind că SUA trebuie să fie lider în acest demers. „Vom avea nevoie de gardieni acolo sus, pe terenul înalt, care să vegheze asupra noastră”, a adăugat el.
Isaacman a subliniat și oportunitățile economice pe care le oferă spațiul cosmic. „Spațiul deține un potențial fără precedent pentru manufactură, biotehnologie, minerit și chiar descoperirea unor noi surse de energie”, a declarat acesta. Miliardarul a vorbit despre viziunea sa pentru o economie spațială care să creeze locuri de muncă și să deschidă noi orizonturi pentru oamenii care vor trăi și munci în spațiu.
Deși propunerea lui Isaacman este ambițioasă, ridică numeroase semne de întrebare. Site-ul futurism.com a evidențiat mai multe aspecte nerezolvate, inclusiv rolul pe care l-ar avea trupele americane în spațiu. Este neclar dacă acestea vor fi reprezentate de Forțele Spațiale ale SUA, care nu sunt antrenate ca astronauți, sau de alte ramuri militare.
De asemenea, se pune problema logisticii: unde vor fi cazați acești militari? După retragerea Stației Spațiale Internaționale în 2030, infrastructura orbitală americană ar putea fi insuficientă pentru găzduirea forțelor armate. Totodată, costurile uriașe ale unui astfel de proiect rămân necunoscute.
Isaacman a sugerat că trupele ar putea fi trimise în spațiu odată ce NASA va stabili o bază pe Lună, însă proiectul Artemis, destinat să readucă astronauți pe suprafața lunară, s-a confruntat cu numeroase întârzieri. Cea mai recentă amânare a mutat termenul pentru misiunea Artemis II pe aprilie 2026.
Isaacman, în vârstă de 41 de ani, este fost pilot militar și unul dintre puținii civili care au călătorit în spațiu în cadrul unor misiuni private. În septembrie, el a scris istorie devenind primul civil care a efectuat o ieșire în spațiu, în cadrul misiunii Polaris Dawn, dezvoltată împreună cu SpaceX.
Nominalizarea lui Isaacman ca administrator al NASA vine însă cu controverse, din cauza legăturilor sale cu SpaceX și Elon Musk. Criticii se tem că aceste relații ar putea genera conflicte de interese. Cu toate acestea, Bill Nelson, actualul șef al NASA, a lăudat contribuțiile lui Isaacman și ale SpaceX, numindu-le „un pas uriaș pentru industria spațială comercială”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News